”Ångkokt” lax med pasta och smarrig lime/apelsinsås


Såsen till laxen är smarrig och ger hela rätten en syrlig god karaktär. Se till att vispa ordentligt när ni blandar majonäsen med juicen. Dijonsenapen fungerar som emulgator/ytaktivt ämne och placerar sig i fasgränsytan mellan fettet och vattenfasen vilket gör att emulsionen blir stabil – oj ursäkta en av mina talanger är mat ur ett kemiskt perspektiv…

Ingredienser:

500 g skinnfri laxfilé
4 dl                vatten (+ ev vin)
400 g             pasta
salt, flingsalt + nymald svartpeppar

Sås
1 tsk              dijonsenap
1 msk            majonnäs
1 tsk              strösocker
1 msk            färskpressad limesaft
1/2 dl            färskpressad apelsinsaft

Grönsaker:
Sallad (mache), gurka och cocktailtomater
Sugarsnaps (finns i frysdisken)

Gör så här

1. Sås: Blanda alla ingredienser i en skål. Vispa ordentligt.
2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
3. Krydda fisken med 1/2 tsk salt. Koka upp vatten och ev vin i en kastrull med låga kanter (eller i en stekpanna). Sjud fisken under lock 5–8 min. Ta pannan från värmen.
4. Skär laxen i portionsbitar och krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar.
5. Koka sugarsnaps, dvs låt koka upp, håll på ca 1 dl kallt vatten och låt stå i 5 min innan vattnet hälls av.

Servera med såsen till.

Receptet kommer från LagaLätt

Skriven av

1 kommentar to “”Ångkokt” lax med pasta och smarrig lime/apelsinsås”

  1. […] ”Ångkokt” lax med pasta och smarrig lime/apelsinsås 500 g skinnfri laxfilé 400 g             pasta 1 tsk              dijonsenap 1 msk            majonnäs 1 tsk              strösocker 1 lime 1 apelsin Grönsaker: Sallad (mache), gurka och cocktailtomater Sugarsnaps (finns i frysdisken) […]

  2. Julia Siwertz skriver:

    Fräscht med lime till lax och alltid gott med sugar snaps!