BiBimBapp – av matkretatören Anette Rosvall

Den här veckan har vi äran att gästas av husmorsan och matkreatören Anette Rosvall. Hon bjuder på BiBimBapp, koreansk pytt i panna. Smaskens!

BiBimBapp Foto: Anette Rosvall

Det här är koreansk pytt i panna, och det är galet gott. Inte svårt alls, bara lite pyssligt. Du kan imponera sönder vem som helst med den här rätten. Lägg upp allt vackert i en skål, sedan kommer det absolut viktigaste av allt, gojsa sönder allt. Ja, ner med pinnarna i maten och rör om, allt ska bli en enda gegga, annars blir koreanerna arga. Och det vill vi inte. Så gegga och njut!
Från min och Emma Hambergs bok Fredagsmys.
/Anette Rosvall
www.anetterosvall.se

Ingredienser
Kycklingen

450 g kycklingfilé
1 msk honung
0.5 dl japansk soja
3 st klyftor vitlök
Riset
5 dl japanskt ris (sushiris)
1 dl risvinäger
0.5 dl socker
1 tsk salt
Koreansk gurka
1 st gurka, tunt skivad med osthyvel
1.5 tsk salt
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 st mild röd chili
Marinerade groddar
250 g färska böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
Äggen
4 st ägg
lite olja
sesamfrön
3 st morötter, rivna
1 ask solrosskott
Stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)

Gör så här
1. Okej, nu drar vi till Korea! Börja med riset. När riset kokar, marinerar du kycklingen! Bra.
2. Riset
Koka riset och blanda sen med resten av grejerna på rislistan.
3. Kycklingen
Blanda ihop marinaden och ner med kycklingen!
4. Nu kan du göra allt annat, riva morötter och fixa gurkan och sånt. När allt det sitter som en smäck, kan du steka kycklingen. Sist av allt: stek äggen.
5. Koreansk gurka
Salta först ur gurkan. Alltså mycket salt på gurkan och låt stå. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över, klämma ur gurkan det sista. Sedan är det bara att lägga den i marinaden.
6. Marinerade groddar
Häll kokande vatten över groddarna. Låt dem ligga där i en halv minuter knappt, häll av vattnet. Blanda groddarna med det andra.
7. Äggen
Stek äggen lätt på bara ena sidan, med hela äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart, det får inte bli bränt – helst.
8. Lägg nu allt i en skål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!

Skriven av