Blomkåls- och korvgratäng med cheddar

Blomkalsgratang

Ingredienser:
1 st blomkålshuvud
1 st gul lök
600 g falukorv
0,5 dl ströbröd

Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1⁄2 tsk salt
1⁄2 krm peppar
1 msk dijonsenap

1,5 dl cheddarost, riven
salt och peppar
smör till stekning
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
1. Bechamelsåsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dijonsenap.
2.Skölj och ansa blomkålshuvudet. Dela i små buketter. Förväll buketterna i kokande lättsaltat vatten i några minuter. De ska fortfarande vara något fasta.
3. Skala och skiva löken i tunna skivor.
4. Skiva falukorven i centimetertjocka skivor och ge dem lite färg i en stekpanna med en klick smör. Stek sedan lökringarna.
5. Lägg skivorna omlott på botten av en smord, ugnsfast form. Täck falukorven med löken och sedan de förvällda blomkålsbuketterna.
6. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över korven och blomkålen.
7. Riv osten och smulor av ett vitt franskbröd. Strö smulorna över kålen och toppa med osten.
8. Gratinera i 225 graders ugn i 15-20 minuter tills osten smält och brödskorpan blivit frasig.
Servera överströdd med hackad persilja och gärna tillsammans med en krispig sallad.

Ursprungsreceptet kommer från Allt om Mat.

 

 

Skriven av