Söndagsboeuf

Jag är inte mycket för långkok, inte i vanliga fall. Jag brukar liksom inte känna att jag har tid. Men idag har jag testat att laga i Crock-Pot, en ‘slow cooker’ som skött sig själv hela dagen. Så det fanns istället en himla massa tid till annat.
Det blev Boeuf Bourguignon efter ett recept av husmorsan Anette Rosvall. Superenkelt. Supersmidigt. Och supergott.
Tio minuters förberedelser med att skära sidfläsk, svamp och hacka vitlök i morse. Åtta timmar i grytan. Voilá – varsågod och ät!

Ingredienser:
200 g rökt sidfläsk
700 g nötgrytsbitar – högrev eller bog. Skär ut bitarna själv ur ett stycke
15-20 halverade färska champinjoner
2 hackade vitlöksklyftor
25 syltlökar
1 msk soja
3 msk mörk köttfond
2 krm malen svartpeppar
2-3 lagerblad
2 dl rödvin
1 dl vatten

Lite senare:
3 msk maizena
1 st rejäl knippe persilja

Gör så här:
Tärna fläsk och kött i lagom stora bitar. Lägg i grytan tillsammans med champinionerna.
Häll på vin, buljong, peppar, lagerblad, vitlök och vatten. Lägg på locket och ställ grytan på Låg.
Ställ timern på 8 timmar. Efter 7,5 timmar läggs syltlöken i.
När grytan är helt klar kan du eventuellt sila såsen och reda den med maizena – en smaksak.
Servera med potatismos eller kokt potatis. Garnera med finhackad persilja.

20131027-185133.jpg

Skriven av