Broccolisoppa med ost

Den här soppan uppstod i en önskan att kombinera Meatless Monday med LCHF och det skedde med hjälp av den fantastiska bloggen 101cookbooks.com och lite extra grädde och crème fraiche. Barnen tyckte till och med att det blev bättre än broccolisoppan på skolan…

Ingredienser:
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 vitlöksklyfta
1 stort broccolihuvud
7 dl grönsaksbuljong
2 dl riven lagrad ost
1 dl creme fraiche + till servering
2 dl grädde
Olivolja
Rökt paprikapulver*
Eventuellt ett gott bröd

*  finns på tex Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen

Gör så här:

  • Hacka lök, selleri och vitlök och stek i 5 minuter i olivolja på medelhög värme i ca 5 min.
  • Häll på vatten och en buljongtärning och koka upp.
  • Skär broccolin i små buketter, skala stjälken och skär i tunna bitar och tillsätt till soppan, koka i några minuter tills broccolin börjar bli mjuk.
  • Häll i grädde och creme fraiche och koka snabbt upp igen.
  • Mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar, värm lite till om det behövs och rör därefter i den rivna osten som får smälta i soppan.
  • Vid bordet får var och en pynta sin tallrik med lite creme fraiche, några droppar olja, lite av det goda rökta paprikapulvret och kanske lite nymald svartpeppar.
  • Servera gärna med ett gott bröd till.

Skriven av

Matlagningsälskande trebarnsfar. Älskar långkok och ser utmaning i matlagning med begränsningar: Just nu kör vi Meatless Mondays och LCHF.

1 kommentar to “Broccolisoppa med ost”

  1. […] Broccolisoppa med ost […]

  2. Julia Siwertz skriver:

    Av någon anledning brukar ju broccolisoppan på skolan vara populär, så det var inte illa. Snyggt med paprikapulvrets färg på toppen också.