Burgare, Flippin’ Style

Skärmavbild 2014-01-09 kl. 23.14.09
I somras köpte jag boken Flippin’ Burgers och tänkte nörda lite. Det blev nu inte en sommarövning. Det blev en vinterexposé. Fortfarande har jag inte någon köttkvarn men tillvägagångssättet är det intressanta här.

375 g hängmörad högrev
150 g hängmörad bringa
75 g lägg eller nacke
Talg om extra fett behövs
Salt och peppar

Nu tänker ni kanske ”-Jisses vad klurigt.” Men det är faktiskt inte det. Gå till en bra matbutik med manuell charkdisk. Be att få hjälp. Jag är ganska säker på att personalen blir glad att få hjälpa till. Om du inte har en köttkvarn hjälper de dig säkert med malningen också. Kom ihåg att det behöver vara riktigt grovmalet och att man kanske får mala två gånger. Se till att allt det malda köttet ligger med strängarna åt samma håll. Det är viktigt för resultatet. Rulla sedan in det i plastfolie. Korven som nu blir skall ha samma diameter som du tänker dig att hamburgaren skall ha. Rulla korven hårt så att strängarna pressas samman men inte blandas. Lägg i kylen så att köttet svalnar lite. Skär korven i så tjocka skivor som du vill ha burgaren. Lägg på stekjärnet (gör ingen boll eller något sådant bara lägg skivan på stekjärnet). Använd inget stekfett så blir ytan riktigt trevlig och karamelliserad. När du lagt skivan på järnet så kan du med fördel trycka till den med stekjärnet eller med en stekvikt.

Använd sedan de tillbehör du själv tycker är bäst. Själv så föredrar jag ost, ketchup, senap, lök och saltgurka.

Flippin’ Burgers tycker att man skall baka brödet själv men återigen, än så länge tycker jag att det är att gå lite för långt. Den här gången iaf.

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.