En redig macka

Filé

Detta är en (relativt, beroende på hur du gör såsen) enkel och snabb maträtt. Man kan välja lite olika alternativ beroende på hur onyttig man står ut med att den blir. En tumregel är att ju onyttigare desto godare. Så här gör vi:
Jag gör helst bearnaisen själv eftersom jag tycker att det är roligt. Om man är lite mer otålig kan man antingen använda Knorrs Bearnaise eller en färdig sås som går att värma (jag gillar INTE Blå Band…). Om du vill göra egen bearnaise är det ganska enkelt även om det kräver en del moment.
1. Skala och hacka 3 schalottenlökar
2. Smält 175 g osaltat smör (går bra med saltat…) och låt det svalna samtidigt som ni gör resten.
3. Blanda 3 msk vitvinsvinäger, 3 msk torrt vitt vin, 10 pepparkorn (krossade), 3 finhackade schalottenlökar och 1 msk hackade färska dragonstjälkar (det går bra med torkad dragon också men då får ni köra lite på touch). Koka ner detta tills 1 msk vätska återstår. Tillsätt 1 msk kallt vatten för att kyla blandningen.
4. Tillsätt 3 äggulor och lite salt och kajennpeppar (lite…) och vispa snabbt. Fortsätt vispningen över svag värme tills såsen är lätt. Detta tar ca 4 minuter. Var försiktigt med värmen för koagulerar gulan är det kört. Å andra sidan, om det inte blir tillräckligt varmt kommer det inte att tjockna. Kör på svag värme och vispa hela tiden så löser det sig.
5. Tag av från värmen och vispa ner det ljumma smöret och vispa så att såsen tjocknar. Om den inte tjocknar kan den behöva lite mer värme.
6. Sila nu såsen så att den blir helt slät. Tillsätt därefter 1 msk fint hackad körvel eller persilja.

Ett tips: OM såsen skär sig, tillsätt en äggula och vispa ner eller tillsätt lite kallt vatten. Ta det lugnt som kommer såsen att bli perfekt.

Ta en bra skiva kött, helst närproducerat nötkött av riktigt bra kvalitet. Gärna filé. Skiva i önskad tjocklek och stek varsamt till önskad innertemperatur. Själv föredrar jag stekyta men helst råmande inuti. Är det bra kött blir det godast så.

Låt köttet vila en liten stund medan ni steker ett antal bitar rostebröd (skånska) på ett avtorkat stekjärn. Använd smör till stekningen. Det går naturligtvis bra att rosta brödet också, återigen ju onyttigare desto godare.

Lägg ett salladsblad eller två på brödet, på med köttet och sedan såsen. Om ni nödvändigtvis nu måste ha mer grönsaker går ju det bra men… Ni vet ;-)

Om man vill gå hela vägen kan ni dessutom steka ett ägg till varje toast och toppa med denna innan såsen. Detta är perfekt Mello-mat oavsett vilka val ni gör. Man kan dricka allt från en bra ale till ett riktigt schysst rödvin till. Eller Kåcka (skånska för Coca-Cola).

Matbloggstoppen

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.