Ett billigt alternativ till Carpaccio

Trattkantareller

Som jag skrev senast handlar jag kött direkt från en småskalig producent på Österlen www.tranaslund.se . När man handlar kött så, vi köper ett kvartsdjur ca 55 kilo varje gång, får man alla styckningsdetaljer. Vissa är enklare att använda än andra… Oftast fastnar vi med rullen. En detalj som det fram till i höstas varit i stort sett omöjligt att göra något riktigt bra med. När jag var ute på Elisefarm och spelade golf en dag så tittade jag i en kokbok som kocken där gett ut. Och döm om min förvåning, var där inte ett nytt sätt att använda rullen? Detta är ett urbilligt sätt att göra Carpaccio (som normalt görs på filén) och lika gott.

Detta behövs:
1 bit rulle. Den kan med fördel vara färdigskivad i lövtunna bitar annars är tipset att ni fryser rullen en liten stund så att den börjar stelna. Därefter är det ganska enkelt att skiva. Vi hade mer än ett kilo så jag fick hjälp av en skärmaskin. (Kolla in http://www.svensktkott.se/om-kott/styckdetaljer/not/ så ser du var rullen sitter på djuret om du inte har koll på det)

Därefter gör ni syltade kantareller (eller, ja det kan ni ju göra före, det tar ett litet tag)
Lag:
• 1½ dl ättiksprit
• 3 dl svampspad
• 2 dl strösocker
• 1 tsk svartpepparkorn
• 2 tsk gula senapskorn
• 2 bitar muskotblomma
• 1 bit färsk ingefära
• 1 bit kanel
• 5 kryddnejlikor
• 1 liten rödlök i skivor
Förvällning:
• 2 liter trattkantareller
• vatten som täcker svampen
• 2 tsk salt per liter vatten
Gör så här:
Skölj kantarellerna och lägg dem i en kastrull. Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker svampen. Tillsätt salt och koka cirka tio minuter.
Sila av spadet, men spara tre deciliter till lagen. Blanda samman ingredienserna till lagen. Koka upp den. Lägg i kantarellerna och låt koka cirka 45 minuter.
Lägg svampen med lag på väl rengjorda burkar. Se till att lagen täcker svampen. Sätt på lock och förvara burkarna svalt.

Till uppläggningen bör ni dessutom använda tunt skivad ost, tex Västerbotten som funkar utmärkt i sammanhanget.

Sen är det bara att njuta. Vardagslyx till en rimlig peng tycker jag.

Matbloggstoppen

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.