Farmors köttbullar

Min farmor, som numera är i himlen (ja, eller är jord då, beroende på trosuppfattning) hade många strängar på sin lyra i köket. En av maträtterna som jag var mest lyrisk över var köttbullarna. De kunde serveras både klassiskt som nedan, med potatis och sås eller med stuvad ärtor och morötter. Det senare var min favorit under lång tid. Receptet, som länge var höljt i dunkel (läs hemligt) har jag och min far många långa diskussioner om. Ni får det recept som är lite lättare (på alla sätt). Man skall enligt min far använda grädde och riven kall potatis istället för skorpmjöl. Det kan man ju göra om man vill… Några tips: När ni blandat färsen klar, stek en liten bit för att testa smaken. Potatis kan sällan bli för salt (dvs tillsätt ordentligt med salt när ni kokar potatisen). Var inte rädd för att såsen skall bli för söt. Om man tillsätter lite salt ”på toppen” så blir det oftast riktigt bra. Maizenas redning är riktigt bra, en enkel och tacksam genväg till rätt tjocklek på såsen. Och, steksky behövs i såsen så spara den när ni steker. Man kan göra köttbullarna i ugnen också, vilket jag gör till jul, för då slipper man osen. Dock blir det inte den fina stekytan som på ett stekjärn. Man får hugga fäder i händerna med gaffel om de snyltar under tillagning. Köttbullarna är dessutom grymma på frukostmackan.

Ingredienser

Köttbullar

800 gram blandfärs
1 helt ägg
1 liten finriven lök
lite ketchup
1 tärning köttbuljong som löses i 3-4 cl vatten (centiliter är viktigt annars blir det väldigt kladdigt…)
Salt
Vitpeppar

Potatis, gärna lite mjölig

Sås
5 dl grädde (ja, vi gillar sås)
Stekskyn från köttbullarna
Lingon
Ketchup
Eventuellt en köttbuljongtärning
Maizenas redning (ljus eller mörk är en smaksak)

Från Farmor Zandras kokbok

Gör så här

Blanda ingredienserna för köttbullarna, stek en liten bit som smakprov. Smaka av. Om det känns tveksamt testa mer av något ni gillar. Barnen gillar att rulla köttbullar, mycket tacksam hjälp i köket. 1 matsked färs blir en lagom stor bulle och är ett enkelt mått att använda. Börja såsen med att värma grädden och tillsätta lite lingon och ketchup. Med fördel kan ni skapa tjockleken på såsen redan nu, tillsätt då Maizena eller annan redning enligt instruktionerna på förpackningen. När ni sedan har steksky, tillsätt denna och smaka av. Nu handlar det bara om tycke och smak. Det behövs troligen lite buljongtärning och kanske lite salt men smaka av först eftersom buljongtärningen i sig är ganska salt. Servera varmt.

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.