Fläskkarré Paprikas (långkok)

Fläskkarré paprikas

I Ungern lagar man en klassisk rätt som heter csirke paprikás, paprikakyckling, där det ungerska paprikapulvvret verkligen får blomma ut. Här har jag försökt laga en liknande rätt med hel fläskkarré som bas. Jag hade turen att få en påse hemgjort paprika pulver från en släkting i Ungern, det är inte nödvändigt men håll leta gärna utanför de normala kryddhyllorna. Till sist: den här rätten tar lång tid att laga och om man följer receptet så har man mat till fyra middagar. Laga kvällen innan eller redan på söndagen.

Ingredienser:
2 – 2,5 kg fläskkarré
En klick smör
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5 dl creme fraiche + lite till servering
2 dl grädde
4 burkar hela champinjoner
Tomatpuré *
Paprikapulver
Salt och svartpeppar från kvarn
400 g haricots verts
Ris

*  Leta efter Mutti Triplo Concentrato i butiken

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 180 C.
 • Hacka löken fint och fräs den på måttlig värme i en klick smör i en gryta som du sedan kan ställa in i ungnen, gärna emaljerad gjutjärn.
 • Hacka vitlöken och låt den gå med i några minuter. Det skall bli mjukt och glansigt utan att ta färg.
 • Tärna under tiden fläskkarrén i munsbitar med ca 2cm sida och häll därefter i grytan tillsammans med en eller ett par matskedar paprikapulver och en deciliter vatten. Ge det hela ett snabbt uppkok, på med locket och sedan in i ugnen i ca 2-3 timmar.
 • Kontrollera köttet lite nu och då. Det skall bli ordentligt mört men inte så att det faller sönder i trådar.
 • När köttet är klart så ta ut grytan och sätt på spisen igen. Tillsätt grädde, creme fraiche, champinjoner och ett par matskedar tomatpuré.
 • Låt allt koka ihop i några få minuter. Smaka. Salta och peppra efter tycke och smak. Kanske behövs det mer paprika eller mer tomat för att passa er?
 • Servera med kokt ris och ett rejält berg med smöriga haricots verts.

Skriven av

Matlagningsälskande trebarnsfar. Älskar långkok och ser utmaning i matlagning med begränsningar: Just nu kör vi Meatless Mondays och LCHF.

2 kommentarer to “Fläskkarré Paprikas (långkok)”

 1. […] Fläskkarré Paprikas (långkok) […]

 2. Karin Gelkén skriver:

  Morgondagens middag är nu färdigputtrad. Grymt gott!

  • Ann skriver:

   Jättegod gryta. Jag lät den stå i ugnen (100 grader) över natten istället. Köttbitarna blev lite mer söndertrasade, men det gillar jag.