God kyckling i ugn á la Jamie

Jamie Oliver är en favorit av många skäl. Hans snabba kyckling i ugn, som kan översättas till snart sagt vilken fågel som helst, blir helt fantastisk, särskilt om man gillar skinnet. Fågeln sköter sig i stort sett själv och funkar lika bra till vardags som till fest. Skicka in den i ugnen med fel sida upp i 1/4 av tiden. Vänd därefter och låt den stå tills den är färdig. Jag brukar trycka in en potatiskännare (i brist på bättre ord, ni vet en sån där pinne man känner om potatisen är färdig med) och om vätskan som kommer ut är genomskinlig så är fågeln klar att äta. Grundregeln är ca 15-20 minuter per 500 gram fågel. Ugnen ställs på 175°. Man kan använda i stort sett vad som helst som fyllning. Nedan har jag föredragit äpple, hasselnötter, bacon och lite rosmarin. Vi har testat diverse fyllningar, tex Serranoskinka, valnötter, citron, hasselnötter allt i en salig blandning. Om man vill alltså… Tricket för att få skinnet riktigt saftigt är att man först petar man in fingrarna mellan skinnet och köttet. Det kan vara lite struligt första gången men man behöver trycka till lite för att separera hinnorna. Därefter fyller man utrymmet mellan skinn och kött med smörblandningen. Ju mer desto bättre är grundtesen för kycklingen. Stekskyn behövs för såsen så se till att spara den, alternativt hälla den direkt i såsgrytan.

Ingredienser
1 hel kyckling
Smör (lite mer än 50 gram är att rekommendera)
1 paket bacon (minst)
Fyllning
Hasselnötter
Äpplen
En färsk kvist rosmarin
En liten aning smör.

Potatis, jag föredrar lite mjölig.
Svartvinbärsgelé

Sås
Jodå, 5 dl grädde
Stekskyn
En liten aning ketchup
Maizenaredning
Svartvinbärsgelé
Salt vid behov

Löst baserad på Jamie Olivers tips

Gör så här

Ugnen ställs på 175°. Man kan använda i stort sett vad som helst som fyllning. Här har jag föredragit äpple, hasselnötter, bacon och lite rosmarin. Vi har testat diverse fyllningar, tex  Serranoskinka, valnötter, citron, hasselnötter allt i en salig blandning. Om man vill alltså… Tricket för att få skinnet riktigt saftigt är att man först petar man in fingrarna mellan skinnet och köttet. Det kan vara lite struligt första gången men man behöver trycka till lite för att separera hinnorna. Därefter fyller man utrymmet mellan skinn och kött med smörblandningen. Ju mer desto bättre är grundtesen för kycklingen. Stekskyn behövs för såsen så se till att spara den, alternativt hälla den direkt i såsgrytan. Skicka in den i ugnen med fel sida upp i 1/4 av tiden. Vänd därefter och låt den stå tills den är färdig. Jag brukar trycka in en potatiskännare (i brist på bättre ord, ni vet en sån där pinne man känner om potatisen är färdig med) och om vätskan som kommer ut är genomskinlig så är fågeln klar att äta. Grundregeln är ca 15-20 minuter per 500 gram fågel. För såsen, värm grädden och tillsätt lite ketchup och gelé. Gör gärna tjockleken redo genom att tillsätta Maizena enligt instruktioner på paketen. Tillsätt därefter stekskyn och smaka av. Servera när potatisen är varm.

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.

1 kommentar to “God kyckling i ugn á la Jamie”

  1. Anja Sundgren skriver:

    Tack för receptet! Det var längesedan vi lagade hel kyckling och det var som alltid gott, enkelt och saftigt. Det var lite trixigt att få loss skinnet som du skrev – men funkade OK. Jag måste dock erkänna att jag inte riktigt greppade var baconet kommer in?