Grekisk lasagne

Grekisk lasagne Foto: ©Emma-KarinTryggVincic
Ingredienser

500 gr lammfärs
1 finhackad gul lök
2 klyftor vitlök
1 finhackad röd paprika
några matskedar tomatpuré
1 burk krossade tomater
20 svarta oliver utan kärnor
fetaost
torkad oregano
salt och peppar

färska lasagneplattor

4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
3 dl riven smakrik ost

röd och gul paprika
gurka
sugarsnaps
olja och vinäger
salt och peppar
oliver

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Finhacka lök och vitlök. Bryn i stekpanna. Lägg i och bryn lammfärsen. Häll i krossade tomater, tomatpuré och finhackad paprika. Blanda, tillsätt oregano, salt och peppar efter smak och låt puttra upp. Småputtra i ca tio minuter. Gör under tiden ostsåsen.

Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Koka upp under omröring och låt puttra på svag värme i 3-4 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt och lite vitpeppar.

Finhacka de svarta oliverna och lägg ner i köttfärssåsen tillsammans med fetaosten som du skurit i små tärningar. Blanda.

Ta fram en lagom stor form och varva lasagneplattor, köttfärs och ostsås ett par varv. Avsluta med ostsås och resten av den rivna osten.

Ställ in i ugn på 175 grader och gratinera tills lasagnen har fått fin färg. Ca 20 minuter brukar vara lagom.

Serveras tillsammans med en krispig sallad på stimlad paprika, gurka och sugarsnaps och oliver. Dressing på olja, vinäger, salt och peppar.

Matbloggstoppen

Skriven av