Hemlagad snabbpizza

4 port

Ingredienser:
25 gr jäst
2 msk olja
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 msk tomatpuré
oregano
salt och peppar
skinka, korv, oliver eller vad ni vill ha på pizzan
riven ost

Gör så här:

Pizzabottnen (som du gör på helgen, eller någon kväll när ungarna sover)
Smula jästen i en bunke och häll på det jumna vattnet (fingervarmt) och rör till jästen löst upp sig. Tillsätt olja salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i bunken, som du satt plastfolie över för att behålla fukten i degen, i ca en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut pizza bottnar i önskad storlek. Tänk på att de ska få plats i frysen. Grädda bottnarna i ugnen som du satt på 220-240 grader i ca 10 minuter. Ta ut dem, låt svalna och frys in i plastpåsar med bakplåtspapper emellan om du lägger fler i samma påse. De kan blåsa upp sig till rugbybollar i ugnen – men de sjunker ihop när de svalnar. :-)

Tomatsås (som du också kan göra i förväg och frysa in i portioner)

Finhacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén. Salta och peppra och smula i lite oregano. Låt puttra i ca 15 minuter. För en slät och fin sås – mixa den.

Sen när det är dags för pizza efter läxläsningen – ta fram några bottnar och lite tomatsås, skär upp era favoritingredienser och låt alla sätta samman sina egna pizzor. Grädda i ugnen på ca 250 grader tills osten bubblar och har fått fin färg. Voila!

Skriven av