Kalljäst pizza med brie och soltorkade tomater



Pizzabagarna anpassar inte sin tid exakt efter då degen har jäst klart – så varför ska du göra det?

En kalljäst deg gör du kvällen innan och tar fram då det är dags att kavla ut den och lägga på ingredienserna. Dessutom får degen en godare smak och en smidigare, mindre ömtålig konsistens. Låt alla i familjen göra sina egna små pizzor, eller gör en stor bakplåtspizza. Jag har valt att göra en utan tomatsås eftersom jag tycker att det är godare med en tydlig ostsmak, men det fina är att man så enkelt gör precis som man vill.

Tips: Då jag fick några degklumpar över, la jag på masssor av parmesan, lite olivolja och skivad rödlök, vilket blev ett mycket gott tillbehör till fisksoppan dagen efter (bakades då).

Glutenfri?
För att göra pizzan utan gluten kan mjölet bytas ut mot en glutenfri mjölmix. Jag har dock inte testat hur den reagerar vid kalljäsing, men det är värt att testa vid behov! Har även sett att det finns färdiga bottnar som är glutenfria och som kan tas fram samtidigt ut frysen. Den kalla pizzadegen kräver inte så mycket mjöl som far runt som en luftigare deg som har jäst i rumstemperatur gör.

Ingredienser
50 g jäst
3,5 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk socker
1/5 dl olivolja
8-10 del vetemjöl
1 burk hackade, soltorkade tomater i olja
1/4 brietårta
3 dl riven ost (präst, parmesan, grevé eller annan smakrik)
Timjan (eller annan färsk krydda)

Gör så här

Dagen innan
Rör ut jästen i det kalla vattnet
Tillsätt salt, socker och olivolja
Blanda i mjölet i ett mixer tills degen släpper kanterna
Dela upp den i mindre bollar
Fukta en handduk och lägg den över
Låt bollarna jäsa i rumstemperatur i en timme och sätt sedan in dem (väl täckta) i kylen

Samma dag som pizzorna/pizzan ska gräddas
Sätt ugnen på 225 grader och värm gärna plåten innan
Låt degbollarna vara i rumstemperatur medan du hackar och fixar ingredienserna som ska vara på och kavla sedan ut dem till önskad storlek på bakplåtspapper och lägg på ingredienserna

Här har jag valt: Soltorkade tomater i olja (blir lite som foccaccia), brie, riven ost och färsk timjan.
Förslag på andra ingredienser: Rökt skinka, bacon, tomater/tomatsås, fetaost, svamp, oliver, olika ostar etc.

Servera med en blandad sallad och någon favoritdressing.

Klart!

Skriven av

2 kommentarer to “Kalljäst pizza med brie och soltorkade tomater”

  1. Ann Sandstrom skriver:

    Jag blev så sugen på hemgjord pizza så jag kunde inte vänta till vardagen utan det blev en söndaglunch för familjen och två kompisar till sonen. Tyvärr glömde jag göra degen på lördagkvällen så det blev varmjäst pizzadeg. Inte lika seg, men det uppskattades ändå! Alla barn gjorde sina egna pizzor och fick välja ”pålägg” själva.

  2. Julia skriver:

    Vad härligt att du inspirerades Ann! Hoppas att barnen tyckte att det blev extra gott att äta det de själva hade lagat!