Kasslersås

Kasslersas Foto: ©MiaKlitte

Denna rätt har jag gjort så länge jag kommer ihåg och den har sin plats i familjens topp fem. Den räcker till oss fyra och brukar även kunna bli lite över till lunchlådan. Vi serverar pasta och kokt broccoli till samt sallad, tomater, majs, gröna bönor, riven morot och gurkstavar lite beroende på säsong. Om man hellre vill variera med ris går det utmärkt. Dock vägrar vår äldste son äta det så ibland får jag göra både och så alla blir nöjda. Det brukar ta max 8 minuter att få kasslersåsen färdig, när allt är förberett, för att hålla koll på pastans/risets koktid.

Ingredienser
700 gr kassler
Purjolök, ca 10 cm
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl grädde
3 dl riven ost
Smör
Salt & peppar
Ris/pasta

Tillbehör:
Kokt broccoli är favoriten men även rivna morötter, gröna bönor, majs

Gör så här
Tärna kasslern till behagliga bitar.
Skär purjolöken i breda bitar – de måste kunna tas bort men sätter god smak enligt barnen.
Fräs purjolök tillsammans med smör, salt och peppar.
Häll i den tärnade kasslern och rör runt, bara en kort stund.
Häll på grädden låt det bli varmt, sänk sedan värmen.
Ta i den rivna osten, smakrik och fyllig som exempelvis det sista på prästosten och parmesanosten eller för enkelheten den färdigrivna texmexosten. Glöm inte röra så det inte bränner.
Krydda och smaka av. Jag gillar rätten med örtkryddor men får under inga som helst omständigheter ha detta i utan får fint strö över på min egen tallrik.

Skriven av

Med båda fötterna i den skånska myllan älskar jag att arbeta med säsongens lokala råvaror i köket. Att servera mat som i sin tur älskas av mina killar, sambon och de två sönerna, är alltid en utmaning. Mina grytor äts mer än gärna men att få till de där snabba och enkla vardagsmåltiderna kräver mer energi. Så förhoppningsvis kan jag såväl finna inspiration som föra vidare några av de recept som fungerat hos oss här på Vardagsmaten. Vi hörs och ses bland slevar och grytor!