Lågtempad oxbog (och en bonusragú)

I helgen som gick fick familjen K göra första besöket på egen hand till den nyinköpta, och nymålade, sommarstugan. Det fanns naturligtvis massor att fixa och saker att flytta in efter att ha tömt huset på varenda pinal för att målarna skulle förvandla furugrottan till något ljust och fräscht. I ett sånt läge passar ett långkok som sköter sig själv perfekt och under hela lördagen puttrade två bitar nötbog i en Crock-Pot. Det blev otroligt gott och inte sämre av alla rester som kunde förvandlas till en härlig Ragú på söndagskvällen!

före

efter

ragu

 

 

 

 

 

Lågtempad oxbog

Oxbog var för mig en ny styckningsdetalj som fick ersätta färsk oxbringa som inte fanns på det lokala storköpet. I konsistens och textur påminner den lite om oxkind, grovtrådig och smakrik! Alla tider och temperaturer är ungefärliga, känn dig fram!
Ingredienser
2 gula lökar
2 kg oxbog i bit
2 msk dijonsenap
4 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
20 champinjoner
Potatis
Sallad
Gör såhär

  • Skiva löken och lägg den i botten på crock-poten.
  • Lägg köttet, skuret i två bitar ovanpå löken, salta och peppra generöst.
  • Bred ett tunt lager senap uppe på köttet och toppa med de repade rosmarinbladen.
  • Häll i 0,5 dl vatten och vitlökarna i sina skall och sätt på locket, starta crock-poten på Low.
  • Efter ca sju timmar tillsätter du champinjonerna och höjer värmen till High i ytterligare 2 – 3 timmar.
  • Dela köttet i lagom stora bitar och servera med lite sky, svamp och lök. Till det en god sallan och några potatisar.

 

Bonusragú
Får du kött över skall du göra den här ragún som smiskar din vanliga köttfärssås!

Ingredienser
400 gr överbliven, tillagad bog
Lite överbliven lök och några svampar från långkoket
En extra stjälk rosmarin
En burk krossade tomater (köp mutti, klart godast!)
En tärning kalvbuljong eller lite fond, eller sky från långkoket om du var smart nog att spara.
Pasta & Fryst hel spenat

Gör såhär

  • Hacka lök och svamp i så små bitar som krävs för att barnen skall äta, fräs kort i en ordentlig klunk olja.
  • Tillsätt tomaterna och en dl vatten och fond/buljong (eller samma mängd sky) och koka upp.
  • Skär köttet i sockerbitar och tillsätt, hacka rosmarin och dra i den med.
  • Låt koka upp och puttra sedan utan lock i ca 30 – 40 min. Vid det här laget skall såsen ha tjocknat och köttet fallit sönder! Servera med pasta och smörfräst vitlöksspenat.

 

Skriven av

Matlagningsälskande trebarnsfar. Älskar långkok och ser utmaning i matlagning med begränsningar: Just nu kör vi Meatless Mondays och LCHF.