Lammfärsbullar i tomatsås

Lammfärsbullar i tomatsås ©AnnaJensen

 

Ingredienser
500 g lammfärs (eller annan valfri färs)
3 msk ströbröd
1 1/4 dl buljong eller vatten (praktiskt med pulverbuljong)
1 1/2 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar ur kvarn
2-3 msk rivet citronskal (gärna från ekologiska citroner)
1 ägg (gärna KRAV-märkt)
1 dl hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
lite färs timjan, persilja eller dil

Tomatröra:
1 stor hackad gul lök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
salt, peppar, 1 tsk socker

Ris, pasta eller potatis
Riven parmesanost

Gör så här
Lägg ströbrödet i en bunke och slå över buljong eller vatten och låt stå några minuter. Rör om.
Lägg ner färs, salt, peppar, citronskal, ägg, hackad persilja och vitlök.
Tomatröran: Fräs löken i olja i en låg kastrull eller gryta.
Häll i tomater, salt, peppar och socker.
Koka upp och låt småkoka i utan lock i 8-10 min.

Forma ca 12 stora bullar av färsen. Lägg ner dem i tomatröran.
Sjud under lock i ca 15 min. Vände bullarna försiktigt med en sked efter halva tiden.
Strö över örter. Servera med ris, pasta eller potatis.

Ursprungsreceptet kommer från boken ”Under Valnötsträdet”

Skriven av