Lasagne

lasagne

Har precis återupptäckt lasagne, både tidsbesparande och gott! Alldeles utmärkt mat att göra i förväg och spara i frys eller kyl och sen bara värma när man ska äta den. Vi äter ofta köttfärssås och att göra en extra stor sats och sen göra lasagne  är inte mycket extra besvär den dagen och så praktiskt den dagen man behöver en snabb middag. Lite extra pyssel med bechamelsås och att montera ihop lagren men sen gör den sig ju själv i ugnen.

Ingredienser:

  • Lasagneplattor
  • olivolja
  • riven ost (gärna smakrik)

Köttfärssås (stor sats)

  • 1kg köttfärs
  • 1 gul lök
  • 3 paket krossade tomater
  • torkad basilika
  • salt och peppar
  • en nypa socker
  • (vitlök och/eller andra kryddor efter smak)

Bechamelsås

  • 75g smör
  • 4,5 msk vetemjöl
  • 4,5dl mjölk
  • 3dl grädde
  • salt&peppar

Gör så här:

Hacka lök och bryn lätt i stekpanna/stekgryta. Lägg i köttfärs och bryn även den. Tillsätt krossad tomat och kryddor efter smak (jag gillar basilika så jag brukar använda bara basilika men ganska mycket och lite vitlök). Koka upp och låt puttra ihop ett tag. Under tiden gör bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet. Häll i mjölk och grädde lite i taget och låt koka ihop under konstant omrörning så att det inte bränner fast. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast förm med olivolja och täck botten med bechamelsås. Varva sedan lasagneplattor med köttfärs-, bechamelsås och riven ost. Avsluta med köttfärs-och bechamelsås. Tillaga i 220°C i 20minuter.

Skriven av

Hemma hos oss är vi tre personer; två heltidsarbetande vuxna och en 4-åring som har fullt upp på en Ur&Skur förskola hela dagarna. Jag tycker egentligen att det är roligt att laga mat men svårt att få tiden att räcka till. Framför allt till att hinna planera så att man har rätt saker hemma till det man vill laga och ha fantasi nog för att variera sig utanför standard-repertoaren. Vardagsmenyns intåg i vårt kök blev ett rejält lyft, vi har nu både en roligare meny och roligare i köket.