Lasagne

Lasagne

Ingredienser:
250 g färska lasagneplattor

1-2 gula lökar
1 msk smör
300 g nötfärs
400 g krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
2-3 tsk torkad basilika
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
peppar

4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
3 dl riven ost
salt

Gör så här:
Skala och hacka löken.
Bryn löken lätt i stekpanna eller gryta.
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningarna, basilikan, salt och lite peppar och den pressade vitlöken.
Koka under lock, på svag värme 10-20 minuter. Rör om ibland.

Sätt på ugnen på 200 grader.

Ostsåsen:
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull.
Tillsätt resten av mjölken och smöret.
Koka upp försiktigt under omrörning, sänk till mycket låg värme och rör om hela tiden. Det bränner lätt fast, så använd en tjockbottnad kastrull och låg värme.
Rör ner 2 dl av osten.

Smöra en form och varva tre lager med köttfärssåsen i mellanlagren. Börja och sluta med ostsås och strö resten av osten ovanpå.

Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med sallad.

Skriven av