Lasagne lätt fast lite rörigare

När vi gör lasagne hemma är det många om budet. Äldste sonen gillar inte muskot, vissa tycker att bechamelsåsen är onödig och senast fick jag synpunkter på att det var godare med passerad tomat och jag gillar att köra hela kittet. Vi har förmånen att köpa kött från en gård på Österlen som heter Tåbeslund. Köttet är fantastiskt av många skäl, smaken är makalös och det är ett ganska fett kött. Det passar super till lasagnen men funkar även som enda kött i köttbullarna. Köttfärsen är enkel att göra, väldigt enkel, och jag väljer en ultraenkel blixtsnabb variant till Lasagnen. Den funkar lika bra till spaghetti. Bechamel kan vara lite truligare men det är faktiskt ganska enkelt och behöver inte bränna fast;-)

Ingredienser

Nötfärs 800 g
2 förpackningar Passerad eller krossad tomat (beroende på vad familjen gillar)
Vitlök
1-2 matskedar Tomatpuré
Ketchup efter smak
Umami efter smak (det går att få tag i tuber med umami och det kan vara värt att utmana smaklökarna)
Eventuellt en köttbuljongtärning.
Lite socker
Salt
Svartpeppar

Medeltjock béchamelsås
5 dl mjölk (vanlig mjölk blir bäst)
3 msk smör
3 msk mjöl
en nypa riven muskot
salt
vitpeppar
En skiva lök
ett litet lagerblad
1/2 tsk vitpepparkorn

1 pkt Lasagneplattor
Parmesan eller Västerbottenost

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Fräs köttfärs och vitlök tillsammans. Det funkar att fräsa frusen färs (säg det snabbt fem gånger den som törs) men tar längre tid. För slutresultatet spelar det ingen roll. Tillsätt tomat, ketchup, umami, buljongtärning och lite socker. Smaka av. Låt det koka upp och låt det koka försiktigt en stund. Tillsätt vad ni tycker saknas. För bechamelsåsen, koka upp mjölken med(eller utan)smaktillsatserna i. Stäng plattan och låt dra i 10 minuter. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull (risken är annars att denna del bränner fast i botten). Vispa ner mjölet i det smälta smöret och låt det koka tills det skummar. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Sila ner mjölken under ständig omröring. Ställ tillbaka såsen och koka upp så att såsen tjocknar. Vispa hela tiden. Smaka av med muskot, salt och peppar om så önskas och låt sjuda i 3 minuter.

Dags att göra lasagne

Börja i botten av formen med färsen, forsätt med pastaplattorna, mer färs, tunt lager béchamel, ost och sedan mer plattor, färs, béchamel och ost. Avsluta med béchamel och ost och klicka lite smör över som avslutning. Ställ in detta i 30-40 minuter i ugnen eller tills att plattorna har lagom motstånd och osten på toppen har den färg ni vill ha.

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.