Meny vecka 21

Johanna Hellman

 

 

Räkpasta med broccoli och ärtorsolgul kyckling Foto: ©JohannaHellman Bild1 Tacopaj Foto: ©JohannaHellman

På menyn: Räkpasta med broccoli och räkor, Solgul kyckling, Torsk med gräslök och dijonsenap och Tacopaj

Äntligen är värmen här! Häftigt när man nästan kan se hur det växer i trädgården.
Nedräkningen har nu börjat till sommarlovet och inomhusaktiviteterna har bytts till utomhusträningar.
För några veckor sedan blev äldste sonen frustrerad över att han tyckte att jag alltid bestämde vad vi skulle äta. Detta hakade jag snabbt på och sa att han självklart får vara med och bestämma.
Fortare än kvickt tog han fram papper och penna och började komponera ihop nästkommande veckas meny.
Lillasyster ville inte vara sämre hon så hon gjorde också en meny. Mitt enda krav var att det skulle vara en någorlunda allsidig kost vilket de lyckades med riktigt bra. Den här veckan är det dock jag som
har valt och satt ihop några av familjens favoriter.

Inköpslista:

Räkpasta med broccoli och räkor
500 g oskalade räkor (alt. skalade för enkelhetens skull)
200 g broccoli
2 dl frusna gröna ärtor
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/5 dl mjölk
1 tsk citronpeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk persillado
smör
tagliatelle
majs
tomater

Solgul kyckling
4 kycklingfiléer, ca 400 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl crème fraiche
1/2 påse saffran, ca 0,25 g eller 1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad dragon
1 dl riven lagrad ost, t ex Präst
Basmatiris
broccoli

Torsk med gräslök och dijonsenap
600 g torsk eller annan vit fisk
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/5 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 msk dijonsenap
ca 1/2 dl hackad gräslök
sockerärtor
vitpeppar
potatis
morötter

Tacopaj
40 g margarin el smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
500 g blandfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
2 tomater
2 1/2 dl creme fraiche
3 1/2 msk majonäs
2 dl riven ost
ev lite salt och peppar
gurka
tomater
majs
sallad

Skriven av