Menyn vecka 17

Anna Jensen

Afrikansk linsgryta ©AnnaJensen Lammfärsbullar i tomatsås ©AnnaJensen Het soppa med tillbehör ©AnnaJensen Köttfärspaj med fetaost ©AnnaJensen

PÅ MENYN: AFRIKANSK LINSGRYTA, LAMMFÄRSBULLAR I TOMATSÅS, HET SOPPA MED TILLBEHÖR OCH MUSTIG KÖTTFÄRSPAJ MED FETAOST.

Våren har verkligen låtit vänta på sig, men nu verkar den äntligen ha kommit. Här hemma dröjer vi oss ändå kvar en sista vecka i lite mustigare, varmare mat innan själ och kropp tinat upp helt.

Vårterminen går fort och schemat är ofta hektiskt nu för de flesta barnfamiljer. När vardagen går extra snabbt vill jag slå ett slag för storkoken. De flesta rätter tar ju inte mycket längre tid att tillaga bara för att man gör dubbel sats. I veckans meny finns både en soppa och en köttfärspaj som räcker till två middagar.

Soppan funkar bra som fredagsmat. Barnen gillar att välja sina sopptillbehör själva från olika skålar. Och med dubbel sats har vi lunchen på lördagen eller söndagen säkrad, för att kunna idka vårbruk i trädgården eller tillbringa lite mer tid utomhus bara.

Pajen görs i långpanna – hur praktiskt som helst och mycket uppskattad av hela familjen. De som inte gillar fetaost kan ersätta den med små bitar mozzarella.

Smaklig spis!

Inköpslista
Afrikansk linsgryta
2 dl torkade gröna linser
1 gul lök
3 tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk skivad ananas
2 bananer
1/2 dl cashewnötter
Valfritt ris

Lammfärsbullar i tomatsås
500 g lammfärs (eller annan valfri färs)
3 msk ströbröd
1 1/4 dl buljong eller vatten (praktiskt med pulverbuljong)
2-3 msk rivet citronskal
1 ägg
1 dl hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
lite färs timjan, persilja eller dill
1 stor hackad gul lök
1 burk krossade tomater (400 g)
Ris, pasta eller potatis
Riven parmesanost

Het soppa med tillbehör
5 gula lökar
5 vitlöksklyftor
750 g morötter
0,5 dl olivolja
500 g torkade röda linser
2 burkar krossade tomater
3 msk paprikapulver
5 st grönsaksbuljongtärningar
tabasco efter smak
4 st tärnade paprikor i olika färger (gärna ekologiska)
2 st chilifrukter, gröna och röda, finhackade
6 st ölkorvar i små bitar
500 gmajskorn
2 dl svarta oliver
4 dl matlagningsyoghurt
bröd

Mustig köttfärspaj med fetaost
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
3 msk vatten
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
800 g kött- eller sojafärs
2 burkar krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 st köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk kalamataoliver utan kärnor (290 g)
250 körsbärstomater
4 dl riven ost
Sallad
Matyoghurt

 

Skriven av

2 kommentarer to “Menyn vecka 17”

  1. Eva-Britt skriver:

    Hej alla! Vill bara säga till er alla hur glad jag är att ha hittat er sida! Sedan några månader utgår jag alltid från er veckomeny när jag planerar veckans måltider. Det är så skönt att slippa välja själv! Jag ser alltid fram emot nästa veckas menyförslag. Det är spännande att det är olika familjer som presenterar sina vardagsfavoriter, det blir lite olika ”sätt att äta” från vecka till vecka , det gör min vardagsmeny både varierande och oförutsägbar. Det gillar jag!

    • Anna Jensen skriver:

      Hej Eva-Britt!

      Tack för din kommentar. Det gläder oss att du hittat hit och tycker att Vardagsmenyn är användbar och varierande – det är vår ambition. Smaklig spis även framöver!