Meny vecka 45

Pumpor

Pumpasoppa Foto: ©MiaKlitte Kasslersas Foto: ©MiaKlitteSpindelkorv Foto: ©MiaKlitteTomatsoppa Foto: ©MiaKlitte

Hej, som förstagångsbloggare på Vardagsmenyn är jag lite nervös faktiskt. I synnerhet då jag just insåg att det blev mycket pasta. Det härleds dock till att det är det enda mina killar äter. Fast ni vet hur det är, det går mode i allt, och till nästa gång har jag säkert flest rätter med potatis.

I vår familj bidrar höst- och vintermånaderna till ett slags lugn. I morgonens mörker innan skola och dagis har vi levande ljus under frukosten och gärna mysmonstermorgonrocken på. Likaså avslutas dagen med levande ljus, en kopp te och kvällsmacka innan sängdags. Det bästa med myset är att vi är tillsammans, att vi pratar och är, säger min åttaåring David. Kvällsmaten måste till för att få energi efter en lång arbetsdag för oss alla och för att Oskar, 3 år, inte ska somna måste det gå fort!

Favoritmaten i familjen är långkok och eftersom jag har hemmakontor kan jag sätta på en väldoftande gryta i god tid innan hämtningar, vilket i sig är lyx, men visst: den planeringen händer inte tillräckligt ofta. För mig är matlagning ingen exakt vetenskap och jag följer sällan recept vilket blir en utmaning för mig i att försöka förmedla våra rätter. Det absolut godaste och roligaste är när vi lagar vardagsmat med våra vänner och vi rings vid för att kolla av vad vi har i våra respektive kylskåp som kan bli något smarrigt. Att ta vara på vardagarna och mötas, leka och snacka uppskattar vi väldigt mycket, det blir liksom helg hela veckan.

Enjoy!
Mia

Inköpslista

Pumpasoppa
100 g potatis
150 g morötter
350 g pumpakött
3 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
4 stjärnanis
3 kanelstänger
1 gul lök
3 klyftor vitlök
½ röd chili
olivolja
örtsalt

Kasslersås
700 gr kassler
Purjolök, ca 10 cm
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl grädde
3 dl riven ost
Smör
Ris/pasta

Tillbehör:
Kokt broccoli är favoriten men även rivna morötter, gröna bönor, majs

Spindelkorv
Prinskorvar
Spaghetti

Tillbehör:
Ketchup
Smör
Spenat
Goda grönsaker efter säsong

Tomatsoppa
3 paket ekologiska krossade tomater
3 kryddmått timjan
2 kryddmått örtblandning
1 klyfta vitlök
1 stor gul lök
1 dl grädde
Smör
Eventuellt överbliven pasta

Tillbehör:
Gurka, persilja och bröd

Skriven av

Med båda fötterna i den skånska myllan älskar jag att arbeta med säsongens lokala råvaror i köket. Att servera mat som i sin tur älskas av mina killar, sambon och de två sönerna, är alltid en utmaning. Mina grytor äts mer än gärna men att få till de där snabba och enkla vardagsmåltiderna kräver mer energi. Så förhoppningsvis kan jag såväl finna inspiration som föra vidare några av de recept som fungerat hos oss här på Vardagsmaten. Vi hörs och ses bland slevar och grytor!