Menyn vecka 8

Johanna Hellman

VECKANS BLOGGARE JOHANNA bjuder på lax, korvgryta, kyckling och fisksoppa.  
Lax m citronsås Foto: ©JohannaHellman  Kyckling med bacon feta ochspenat Foto: ©JohannaHellman Fisksoppa Foto: ©JohannaHellman

Äntligen är det lite riktig vinter med minusgrader och snö ute, vilket passar väldigt bra nu när det är sportlov. Rätterna den här veckan passar lika bra efter en dag i skidbacken som efter en dag på jobbet.

Det som är skönt efter sportlovet är att dagarna blir längre och det till och med är ljust när skolan börjar på morgonen. I vår familj är veckorna fyllda av olika aktiviteter, därför är det viktigt för oss att äta en riktig middag tillsammans. Det är bra om det går relativt snabbt att laga.
Ibland hjälper barnen till att skala potatis eller morötter men oftast är det vi vuxna som lagar maten. Vi försöker att laga fisk två gånger i veckan vilket för det mesta går hem hos alla i familjen.
För att tillgodose allas önskemål om rätt kryddad mat står det alltid en burk Sambal oelek och en burk creme fraiche på bordet när vi skall äta. Lilltjejen som nu blivit elva månader äter för det mesta samma mat som oss, ibland plockar vi bort lite till henne innan vi tillsätter kryddorna. Potatis, pasta och ris kokar vi utan salt så att hon också kan äta det, vi andra saltar i efterhand efter tycke och smak.

Ha det så bra!
Johanna

Inköpslista:

Lax med citronsås
600 g laxfilé (hel eller i bit)
potatis
morötter
sockerärtor
till såsen:
1,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 st fiskbuljongtärning
1 st  citron, det rivna skalet och 1-2 tsk av saften
1 krm gurkmeja för att få en fin färg på såsen

Korvgryta
800 g falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
2 paket krossade tomater (800 -1000 g)
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk stark senap
2 msk tomatpure
pasta

Kyckling med bacon feta och spenat
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
400 g hackad spenat
150 g fetaost
4 dl matlagningsgrädde
basmatiris
körsbärstomater

Fisksoppa
400 g fiskfilé t.ex. torsk
1 röd paprika
1 purjolök
1 aubergine
smör
1 msk curry
1/2 -1 krm cayannepeppar
2 msk tomatpuré
2 fiskbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
formfranska
vitlök

Matbloggstoppen

Skriven av