Menyn vecka 11

Photo 2014-02-26 09 33 51

Pastasas Minestrone Blomkalsgratang Veggobollar

Fåglarna! Ljuset! Våren! Lika härligt varje år, eller hur?

Köttfärssås – en helig folkhems-ko som inte är någon ko längre
. Familjens köttfärsås 1.0 har på ett drygt år blivit helt vegetarisk, efter att vi successivt ersatt köttfärsen med löda linser och vegetarisk färs. Dock; denna vecka har jag valt att testa en ny variant, med kött faktiskt. Fläskfärs, vitt vin, svartpeppar och rökt paprikapulver sätter smakerna i den. En trevlig, ny bekantskap.

I övrigt blir det två soppor; en gammal favorit ur Bergenströms kokbok ”Under valnötsträdet” samt en ny, asiatisk ur nya magasinet Vego. Och ja, 2014 är året vi har ambitionen att dra ner på köttmängden, om det inte framgick. :-)

Smaklig spis!

Inköpslista

Pastasås på fläskfärs, med vitt vin, rökt paprikapulver och svartpeppar

500 gram fläskfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
0,5-1 tsk chiliflakes
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
svartpeppar
salt
0,5 tsk rörsocker
1 knippe bladpersilja, finhackad
pasta

Toms Minestronesoppa
2 chorizo eller annan kryddstark korv
1 gul lök
2 medelstora morötter
1 liten palsternacka
1 burk krossade tomater
1 liten zucchini
1,5 liter hönsbuljong
1 burk vita bönor, à 400 g (kikärtor går också bra)
3 stjälkar bladselleri
1 vitlöksklyfta
150 g babyspenat
3 msk pesto
1 tsk salt
peppar
riven parmesanost

Blomkåls- och korvgratäng med cheddar
1 st blomkålshuvud
1 st gul lök
600 g falukorv
0,5 dl ströbröd
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 msk dijonsenap
1,5 dl cheddarost, riven
2 msk persilja, hackad

Tom Kha Gai med veggobollar

1 gul lök
100 g champinjoner
2 cm färsk ingefära
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lime
200 g frusna haricot verts
1 röd chili
1 kruka färsk koriander
4oo g veggobollar, t ex Anamma 

 

 

Skriven av