Menyn vecka 13

Karin Wåhlberg

VECKANS BLOGGARE KARIN BJUDER PÅ broccolisoppa, fiskgryta, citronkyckling och Lady- och Lufsenpasta

Vintern börjar kännas väldigt lång, och jag börjar verkligen längta efter lättare vår- och sommarmat – sallader, grillat och annat som man kan äta i trädgården. Men eftersom vädret är som det är – svinkallt – blir den här veckans recept sådana som värmer bra och går ganska snabbt när man kommer med hungriga barn från lekparken där man frusit fötterna av sig medan lillkillen kämpar med spaden i en den tjälfrusna sandlådan.

Den här veckan inleds med broccolisoppa. Jag har försökt göra mer soppor senaste året, det har ju så många fördelar – snabbt, nyttigt, gott, billigt och lätt att göra helt ekologiskt. Den här broccolisoppan är barnens favoritsoppa. Citronkycklingen med sötpotatisklyftor är en favorit – syrlig kyckling, söt potatis och salt getoströra. Den funkar lika bra på helg som till vardags. Dessutom kan man ju göra kycklingspett av citronkycklingen. Spett är ett bra tips för att få kräsna barn att äta – vi har alltid en stor packe träspett hemma. Funkar jättebra för kyckling och lax, och kanske kan det smyga sig in en och annan grönsak också!

/Kram Karin

Inköpslista

Broccolisoppa
1 gul lök
3 medelstora potatisar
1 medelstor morot
5-6 dl vatten
1 grönsaksbuljontärning (gluten, mjölk- och äggfri)
5-6 dl fryst broccoli
Torkad timjan
1 dl sojamatlagningsgrädde

Fiskgryta med citron och ingefära
500 gr färsk vit fisk, t.ex. kolja
1 burk kokosmjölk
Saften från en halv citron
En halv purjolök
En halv ask coctailtomater
1-2 tsk torkad ingefära
Garam masala, gurkmeja
Jasminris

Citronkyckling med söt och vanlig potatis
4 majskycklingfiléer
1 citron
1 stor sötpotatis
6 ekologiska potatisar
2 dl mezeyoghurt
100 gr getost
1 vitlöksklyfta

Lady- och Lufsenpasta
400 gr nötfärs
3 msk glutenfritt ströbröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater (500 gr)
2-3 msk balsamvinäger
Färsk basilika
Spagetti (glutenfri eller vanlig)

Skriven av