Menyn vecka 14

Anette Rosvall

MATKREATÖREN ANETTE ROSVALL gästar Vardagsmenyn den här veckan. Hon bjuder på BiBimBapp och Lisa bjuder på kyckling, spätta och pasta ”cajbonaja”.

BiBimBapp Foto: Anette Rosvall Grillad kyckling Foto ©LisaCarpevi Rödspätta med potatismos Foto ©LisaCarpevi Ingredienser till Carpevis pasta carbonara Foto: ©LisaCarpevi Lisa Carpevi

För snart elva år sedan fick jag följa med min brors familj till Korea för att ta hand om hans båda stora barn medan han och hustrun fixade allt praktiskt inför adoptionen av yngste sonen. Det var mitt under fotbolls-VM och en otroligt häftig upplevelse att vara mitt bland alla koreaner under folkfesten. Där och då upptäckte jag det koreanska köket som verkligen bjuder på många smakupplevelser. Receptet på en av dem delar veckans gäst: husmorsan och matkreatören Anette Rosvall.

I veckan som gått har vår familj varit på skidsemester i ett strålande Sälen och till och med vår ett och halvtåring har provat på att åka skidor. ”Meja, meja, meja” bad han varje gång vi kom ner för den lilla backen. De andra tre ungarna hängde i pisterna från att liftarna öppnade tills de stängde. Jag tar med mig vartenda åk jag fick äran att göra med var och en av dem. Tioåringen som står på så att jag knappt hinner med längre, sjuåringen som uppfyllde drömmen om att åka snowboard och femåringen som visslar och sjunger sig nerför backarna. En gång stannade han till, tittade mig in i ögonen och sa ”Mamma, du är så glad när vi åker skidor. Jag älskar att vara här med dig”. Det får mig att fundera på hur många måsten jag brottas med i vardagen. Allt det där som kanske inte alltid gör mig så glad: tvätten, plockandet och vardagsmaten! Där och då lovade jag mig själv att jobba på att vara mer närvarande i det dagliga och försöka njuta och skratta lite mer tillsammans med mina fina barn. Därför blir menyn den här veckan lättlagad och snabb. Varsågoda – här kommer tre av våra favoriter. Som fjärde måltid har jag äran att bjuda på en av husmorsan och matkreatören Anette Rosvalls favoritrecept i vardagen. Testa hennes goda BiBimBapp och var gärna med i utlottningen av hennes kokbok genom att gilla Vardagsmenyns Facebooksida.
Nu önskar jag en riktigt glad påsk och hoppas att våren snart är här!
/Lisa

Inköpslista:
BiBimBapp av matkreatören Anette Rosvall
Kycklingen
450 g kycklingfilé
1 msk honung
0.5 dl japansk soja
3 st klyftor vitlök
Riset
5 dl japanskt ris (sushiris)
1 dl risvinäger
0.5 dl socker
1 tsk salt
Koreansk gurka
1 st gurka, tunt skivad med osthyvel
1.5 tsk salt
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 st mild röd chili
Marinerade groddar
250 g färska böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
Äggen
4 st ägg
lite olja
sesamfrön
3 st morötter, rivna
1 ask solrosskott
Stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)

Grillad kyckling med potatis
1 färdiggrillad kyckling
(Kan kompletteras med några färdiggrillade kycklinggklubbor om det är vad barnen helst äter)
En påse potatis
1 burk smaksatt crème fraiche (Vi tycker det passar med lätt crème fraiche med tomat och basilika från Arla)
1 påse ruccola
1 apelsin
1 burk tärnad fetaost

Rödspätta med potatismos
600 g rödspättafilé
2 citroner
1 kg potatis
1 msk smör
1-2 dl mjölk
1/2 kruka persilja
2 dl matyoghurt
1 tsk honung
250 g morötter
200 g sockerärter
salt och peppar

Familjen Carpevis pasta carbonara
400 g pasta
2 pkt bacon
10 cm purjolök
100 g champinjoner
5 dl crème fraiche
torkad oregano
broccoli

Skriven av