Menyn vecka 2

Anna Jensen

Cowboysoppa ©AnnaJensen Cowboylasagne ©AnnaJensen Lax med rödbetsmatkornotto ©AnnaJensen Pollo à la Cacciatora ©AnnaJensen

PÅ MENYN: COWBOYSOPPA OCH DITO LASAGNE, KYCKLING SAMT RISOTTO PÅ MATKORN

Välkomna tillbaka efter Vardagsmenyns juluppehåll! Nu är det dags att sätta fart på vardagshjulet igen, efter sill, skinka och kål. Jag är annars en av alla de som verkligen uppskattar julmatsresterna. Det är ren och skär avkoppling att i flera dagar bara kunna gå och plocka ut det man är sugen på från kylskåpet, utan att lyfta ett stekpannefinger.

Därför går jag ut ”hårt”, så att friktionen mellan lov och vardag blir så liten som möjligt. Cowboysoppan, som säkert lockar barnens taco-smaklökar, är ett enkelt storkok som blir till två olika rätter. Räds inte ingredienslistan, det går i ett nafs. Dag ett blir det en soppa, dag två en plättlätt lasagne. Nyttig, klimatsmart och väldigt billig, dessutom.

Tittar man på veckans menybilder är alltsammans rött eller orange, eller något där emellan. Se det som ett utdraget jultema eller ett nödvändigt kulört inslag i ett kargt januari. Smaklig spis!

Inköpslista

Cowboysoppa
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1/2 röd chili, eller en knapp tsk sambal oelek
2 msk rapsolja
1 msk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1/2 dl tomatpuré
400 g blandfärs (gärna ekologisk)
3 burkar krossade tomater
1,3 liter vatten
2 dl röda linser
2 msk torkad basilika
3 msk söt-stark senap
2 tsk salt
svartpeppar
6 potatisar
7 dl kokta bönor av valfri sort (egenkokta eller från burk, gärna av det mörkare slaget)
Matyoghurt till servering

Cowboylasagne
Resterande hälft av cowboysoppan
10-15 lasagneplattor
Ca 2 dl vispgrädde
2 dl riven ost av smakrik typ

Lax med rödbetsmatkornotto
5-6 medelstora rödbetor (ca 400 g)
2 gula lökar
1 msk rapsolja
3,5 dl matkorn
1/2 tärning grönsaksbuljong
7 dl vatten
4 laxfiléer (gärna KRAV-märkta)
Lite olja eller smör till formen
Rosmarin
Svartpeppar
Riven parmesan
Haricot verts

Pollo à la Cacciatora
1 stor kyckling eller motsvarande i t ex kycklinglårfilé
4 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
3 msk oliv- eller rapsolja
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 dl matlagningsvin (eller torrt vitt vin)
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk hackad färsk salvia eller 1 tsk torkad
15 svarta oliver
pasta

Skriven av