Menyn vecka 24

Joakim Gyllin

Gaxpacho á la Aigua Blava Chilli con Carne med svarta bönor Fiskgratäng enligt ICA Tacos med världens godaste guacamole En makaläst god kaka

Hektisk vår för hela familjen minst sagt. Dessutom har vi lärt oss en del intressant om kosthållning. Nu är recepten inte nödvändigtvis ett bevis på det dock. Visste ni att hjärnan gör av med ungefär 25-30 g kolhydrater på en dag, om man tex går i skolan? Detta motsvara ungefär 100g stekt nötkött. Ganska mycket. Om man dessutom, som våra barn, tränar och är aktiva på andra sätt, insåg vi att barnen inte får tillräckligt med protein för att kunna utveckla sina kroppar på ett bra sätt. Så hur gör man då? Själv har jag varit tveksam till proteintillskott ganska länge men har fått insikten att vi inte får i oss tillräckligt med högkvalitativa proteiner för att kunna hantera vardag och träning. Så just nu testar vi faktiskt med tillskott för de två äldsta pojkarna och mig själv. Och det funkar bra! Jag är väl medveten om att detta kan vara kontroversiellt men har i vilket fall valt att testa med mina barn. De dagar de tränar får de tillskott före eller efter träning och det har gett en positiv effekt. De orkar mer både under och efter träning.

Nåväl, nu var det mat. I veckan har jag tänkt bjuda på en fantastisk Gaxpacho (Katalansk stavning för er messerschmittar ;-) som vi fick recept på från ett anrikt familjehotell på Costa Brava. Det blir även en Chilli med Svarta bönor (för proteinets skull), en fiskgratäng samt en vanlig tacomiddag med världens godaste Guacamole. För jag antar att ni som vi äter tacos emellanåt… Dessutom får ni som veckans bonus ett recept på en galet god kladdkaka med jordnötter.

Inköpslista

Gaxpacho á la Aigua Blava

500 g krossade tomater
2 röda paprikor
1 grön paprika
½ handfull vårlök
½ kokt ägg
4 skivor franskbröd
5 cl vinäger
5 cl olivolja
1 vitlök
2 gurkor

Chilli con Carne med svarta bönor

500 g nötfärs, gärna med hög fetthalt
2 förpackningar svarta bönor
2 förpackningar majs

Chilli-sås
2 förpackningar krossade alt passerade tomater
Lite tomatpuré
Vitlök

Bröd av önskad sort

Fiskgratäng enligt ICA

400 g färska eller djupfrysta fiskfiléer
4 skalade och rårivna morötter
skal och saft från 1 citron

Gratängsås
1 msk olja
2 dl fiskbuljong (vatten + tärning)
1 äggula
1 dl riven mager ost (9%)
1/2 dl fryst hackad dill

Potatismos
Potatis i önskad mängd samt smör

Tacos med världens godaste Guacamole

Tacos enligt era egna önskemål.

Guacamole
4 stora mogna avocados
3 lime, endast saften
2 mellanstora tomater, hackade
1 silverlök, finhackad
¼ tsk färskmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor krossade alt pressade
1/8 tsk kummin
1/8 tsk cayennepeppar
1 röd chillifrukt, finhackad
1 knippe koriander, hackad

En makalöst god kaka!

200 g mörk bakchoklad
200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
3 dl vetemjöl
1½-2 dl  saltade jordnötter (eller t ex hasselnöt /solroskärnor/ mandel )

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.