Menyn vecka 35

Anns Sandström

VECKANS BLOGGARE ANN serverar pannbiff, skinkpasta, fiskgratäng och köttfärssås

 

Första arbetsveckan har snart passerat och än så länge känner jag mig härligt lugn och harmonisk. Sonen har börjat förskoleklass och tar det hela med ro, det är nog större för oss föräldrar än det är för honom själv.

Veckans recept är enkla vilket krävs om man kastar sig in i heltidsjobb efter sex veckors semester. Både pastan med skinksås och fiskgratängen kräver minimal arbetsinsats, pannbiffen kan man antingen förgylla med egenplockad svamp eller så plockar man som jag vid grönsaksdisken. Hemplockade rårörda lingon kan vi i alla fall stoltsera med. Eller stoltsera förresten, vad är det för dumheter att det är finare bara för att man gjort det själv.

Sist ut är kanske den tråkigaste rätten, men ändå något jag aldrig tröttnar på, spaghetti och köttfärssås. Utan lök är det här en av få rätter där vi vet att sonen äter bra. Vi brukar varva nya rätter med lite säkra kort för att se till att han i alla fall äter ordentligt några gånger i veckan.

Smaklig spis!

Inköpslista:

Pannbiff med kokt potatis och kantarellsås
400 g köttfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk eller vatten
1 ägg
5 dl kantareller
1 dl creme fraiche
2 msk mjölk
1 skvätt soja
1 skvätt portvin (om man vill)
potatis
rårörda lingon
sugar snaps (tillbehör)

Pasta med skinksås
300 g pasta
300 g skivad rökt skinka
1/2 dl creme fraiche
mjölk
1 ask körsbärstomater (tillbehör)

Snabbaste fiskgratängen
500 g styckfrysta torskfiléer (1-1,5 per person beroende på hur mycket du äter) alt. 1 torskblock
300 g mjukost med kräftor
1 dl creme fraiche
2 tsk finhackad dill
3 dl bulgur
några skivor ost
1 gul paprika (tillbehör)
1 avocado (tillbehör)

Spaghetti och köttfärssås
400 g köttfärs
1 dl tomatpuré
1 skvätt balsamvinäger
1 tsk strösocker
oregano
300 g spaghetti
parmesanost
1 paprika (tillbehör)
morötter (tillbehör)

Skriven av

Jag bor tillsammans med Mats och vår sjuårige son Johan i Sollentuna. Sonen är tyvärr väldigt kräsen med maten och äter i princip inte helt kött, ingen fisk och bara ett fåtal grönsaker. Det som återstår är pannkakor, korv, köttfärs och bacon. Trots det försöker vi laga varierad mat, men förädlad köttfärs i alla dess former kan bli lite tjatigt i längden. Innan vi fick barn var jag övertygad om att vi inte skulle anpassa någon mat till Johan, men nu så här i efterhand så har jag insett att det nästan är ett måste för att han alls ska äta maten vi lagar. Jag har alltid varit intresserad av matlagning, men mer åt vardagsmathållet än festmat. Kombinationen fläsk, potatis och lingon är oslagbar så mina favoriträtter är nog raggmunk och kroppkakor. Det är sött och salt när det är som bäst och passar mig mycket bättre än hummer och hemslungade bearnaiser.