Meny vecka 39

Vardagssallad  Foto: ©LisaCarpevi

Nötfärsspett med couscous Foto: ©LisaCarpevi Smarrig lövbiff med pasta Foto:  ©LisaCarpevi Kolja med vit sås  Foto: © LisaCarpevi Potatis- och morotssoppa ©LisaCarpevi Pannkaka Foto: ©LisaCarpevi

Sandalerna är undanställda och strumpberget börjar växa i tvättstugan igen. Det får väl ses som ett tydligt tecken på att hösten är här och den fina sommaren tagit slut. Det här året tycker inte jag att det känns så fasligt jobbigt att tänka på mörker och regn. Tvärtom! Det ska bli mysigt med tända ljus och te i soffan när höststormen viner utanför fönstret. Och som en pappa sa till mig när vi krockade med paraplyspetsarna i dörren på förskolan i morse: ”Sådana här dagar behövs också.”

Däremot behöver jag inte vardagskaos. Inte alls. Jag vill ha ordning och reda, lugn och ro, lek och skratt. Och helt enkelt göra vardagen så enkel som det bara tänkas kan. Med fyra ungar i huset, fruktlådor, utflyktsryggsäckar, kompislek, planering för vinterkläder, massor med aktiviteter och ett försök att hinna med att jobba däremellan gäller det att ha koll på logistiken. Senaste trixet hemma hos oss är att vi köpt galgar till barnens alla tröjor och byxor för att kunna torka de flesta kläderna hängandes. När de är torra lyfter vi dem rakt in i garderoben istället för att stå och vika plagg efter plagg. Tidigare tumlade vi det mesta och när nästa tvätt skulle in i tumlaren drog vi ut de torra kläderna i en hög av oordning som skapade irritation utan mening. Det var ingen som orkade ge sig på den ständigt växande högen så istället fick ungarna stå där och slita efter sina kläder dag efter dag. Med galgsystemet funkar det mycket bättre! Nästa steg är att vi ska sätta upp en veckotavla i hallen för att hjälpa barnen att själva hålla koll på vad som händer i deras liv. Jag är övertygad om att de klarar att ta mycket mer ansvar än man tror med de rätta förutsättningarna. Dessutom tycker de att det är kul att vara delaktiga i sin egen vardag om den inte blir för kravfylld. Jag tror verkligen att vi gör dem en björntjänst om vi håller på och fixar för mycket åt dem hela tiden istället för att låta dem växa in i ansvarstagande.

Hjälp gärna till att sprida vardagsknep till era medmänniskor. Och håll koll efter veckans tävling om en matkasse hem till dörren. Må bästa förenkling i familjetumultet vinna!

Mina recept är ett hopplock från några av våra favoriter hos Linas Barnkasse som vi fuskar med varannan vecka. Hoppas ni också hittar något som passar familjen!

Hösthälsningar,
Lisa

Nötfärsspett med couscous
grillspett
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 msk pesto eller annan smaksättare (krydda)
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
500 g nötfärs
3 dl couscous
Salsa:
3 tomater
1/2 kruka persilja
1/3 knippe salladslök
1 msk olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 kruka romansallad
1 dl gräddfil

Smarrig lövbiff med pasta
1 pkt pasta
1/2 gul lök
500 g lövbiff
olja att steka i
1 vitlöksklyfta
2 msk ketchup
2 tsk senap
salt
svartpeppar
vetemjöl
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 tärning kycklingbuljong
1/2 kruka persilja
körsbärstomater
grönsallad
gul paprika

Kolja i vit sås
1 kg potatis
2 msk smör
vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
1 tärning fiskbuljong
vitpeppar
600 g koljafilé
salt
1/2 kruka persilja
(2 hårdkokta ägg)
200 g morötter
300 g gröna ärtor

Potatis- och morotssoppa
1 bakpotatis
700 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl grädde
2 tärningar kycklingbuljong
1 msk honung
olja att steka i
2 förpackningar (tärnad) bacon
1 förpackning sugarsnaps
Bröd och/eller grissini

Pannkakor
3 dl vetemjöl
salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör
sylt och grädde

 

Skriven av