Menyn vecka 4

Petra Kristiansson

kycklinggryta Foto:©Petra Kristiansson torsk Foto:©Petra Kristiansson raggmunk Foto:©Petra Kristiansson ugnsgrönsaker21

PÅ MENYN KYCKLING,TORSKBULLAR,RAGGMUNK OCH ROTFRUKTSLÅDA
Veckans meny skulle kunna illustreras med Vincent van Goghs ”Potatisätarna”. Jag erkänner, det finns ingen som helst tanke med veckans potatistema. Jag valde helt enkelt ut fyra maträtter som jag gillar och då råkade tre av dem innehålla potatis. Det är kanske årstiden som inbjuder till det? Under den kalla årstiden vill jag ha rejäl mat och dessutom är ju potatis billigt. Så här i mitten av januari frossar nog inte så många i löjrom och tournedos. Vi får ägna oss åt apelsinfrossa istället, ett perfekt avslut på måltiden och kanske ett sätt att hålla alla läskiga förkylningsbaskelusker på avstånd.

Smaklig spis!
/Petra

Inköpslista
Kyckling tharka dhal, spenat och yoghurt:
1 hel kyckling (eller kycklingdelar)
Basmatiris
Stark curry
Gurkmeja
2 gula lökar
2 dl små gröna linser eller belugalinser (jag tog mer, ca,3 dl)
200 g fryst spenat
2 dl turkisk yoghurt

Torskbullar med potatismos:
400 g. Fiskfilé av torsk, kolja eller hoki
1 gul lök
1 ägg
1 dl ströbröd
½ dl mellangrädde

Raggmunk med fläsk:
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 ägg
8 vinterpotatisar (ca 700g)
Fläsk
Lingon/lingonsylt

Rotfrukts-och korvlåda med senapskräm:
500 g potatis
Diverse rotfrukter, tex.morötter, kålrötter, palsternacka, rotsellei
2 rödlökar
1 squash
500 g med stark smak (tex. salsiccia, merguez).
Ev. citron
1 tsk timjan
olivolja
2 dl lättceme fraiche
Stark och söt senap (tex honey dijon)
Alternativt. 2 dl. matyoghurt blandad med mosad fetaost.
Potatis
Smör
Mjölk
Gröna ärtor/bönor
Ev.pepparrot

Skriven av