Menyn vecka 44

Joakim Gyllin

VECKANS BLOGGARE JOAKIM serverar farmors köttbullar, lasagne, kyckling á la Jamie och pizza.

   

På menyn: Farmors Köttbullar, Lasagne lätt men lite rörigare, God Kyckling i ugn á la Jamie, Enkel Pizza

Vad ska man säga? Vi gillar kött. Vissa dagar behöver kylskåpet städas och andra så får killarna välja fritt. Det blir lite tacos ”ibland” men det finns ju varianter som även de uppskattar. Mer om detta vid ett annat tillfälle dock. Veckans meny består av saker som är enkla att göra men kan ta en liten aning tid i ugnen, Lasagnen och Kycklingen är två såna. Det fina är att man har tid för annat när dessa rätter gosar sig i ugnen. Dessutom funkar alla rätterna efter en natt i kylskåpet och lasagnen är utmärkt att frysa om man gillar storkok. Vår kärlek till färs kommer nog ur att det är enkelt att variera. Dessutom så är vårt kött nu så himla bra tack vare att vi gått över att köpa kött från en liten gård ute på Österlen. Därifrån får vi kött som är välmörat, fint styckat och vakuumförpackat och vi köper ca 50kg åt gången. En riktig höjdare och hamburgarna på den färsen är legendomspunna i närområdet (nåja men de är grymt goda i alla fall). Vår största svaghet i veckomatlagningen är grönsakerna. Och det är bara föräldrarnas fel. Barnen äter i stort sett alla grönsaker, det är bara det att vi sällan har varken ork eller vilja att slänga ihop supersalladen till våra middagar. Så det blir oftast lite gurka, tomat och eventuellt lite morötter. Inget av barnen har börjat tappa tänder ännu så vi ser det som ett bra tecken. Hoppas ni gillar recepten!

Kramar från Skåne!

Inköpslista

Farmors Köttbullar
800 gram blandfärs
1 helt ägg
1 liten finriven lök
lite ketchup
1 tärning köttbuljong som löses i 3-4 cl vatten (centiliter är viktigt annars blir det väldigt kladdigt…)

Potatis, gärna lite mjölig

Sås
5 dl grädde (ja, vi gillar sås)
Stekskyn från köttbullarna
Lingon
Ketchup
Eventuellt en köttbuljongtärning
Maizenas redning (ljus eller mörk är en smaksak)

God kyckling i ugn á la Jamie
1 hel kyckling
Smör (lite mer än 50 gram är att rekommendera)
1 paket bacon (minst)
Fyllning
Hasselnötter
Äpplen
En färsk kvist rosmarin
En liten aning smör.

Potatis, jag föredrar lite mjölig.
Svartvinbärsgelé

Sås
Jodå, 5 dl grädde
Stekskyn
En liten aning ketchup
Maizenaredning
Svartvinbärsgelé

Lasagne lätt fast lite rörig
Nötfärs 800 g
2 förpackningar Passerad eller krossad tomat (beroende på vad familjen gillar)
Vitlök
1-2 matskedar Tomatpuré
Ketchup efter smak
Umami efter smak (det går att få tag i tuber med umami och det kan vara värt att utmana smaklökarna)
Eventuellt en köttbuljongtärning.

Medeltjock béchamelsås
5 dl mjölk (vanlig mjölk blir bäst)
3 msk smör
3 msk mjöl
en nypa riven muskot
En skiva lök
ett litet lagerblad
1/2 tsk vitpepparkorn

1 pkt Lasagneplattor
Parmesan eller Västerbottenost

Enkel Pizza
Pizzabottnar Santa Maria

Hawaii
Vanlig kokt eller rökt skinka i strimlor
Ananasbitar
Ost efter smak (man kan köra pizzeriametoden och lägga osten underst men jag föredrar att toppa med osten så att den får lite färg)

Med getost
Lufttorkad skinka
Chevré (som smulas över skinkan

Brie och skinka
Kokt eller rökt skinka i strimlor
Brieost

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.

3 kommentarer to “Menyn vecka 44”

  1. Julia Siwertz skriver:

    Det låter underbart att kunna köpa kött från en liten gård på Österlens slätter! Håller med om att mat är roligast för många och det är också då det finns utrymme att ta ut svängarna mer. Veckans meny gör mig hungrig direkt!

    • Joakim Gyllin skriver:

      Tack Julia! Nu vet ju inte jag var du bor men möjligheten finns för dig oxå att köpa kött därifrån om du bor inom rimligt avstånd från gården alternativt kan komma dit och hämta köttet:-) Ha det gott!

      • Julia Siwertz skriver:

        Ja, jag har blivit tipsad om ett hjorthäng som ska vara bra! Men just bra färs är som du också skriver så användbart och hanteringen gör ju så stor skillnad. Både för djuren och smaken… Ska ta ny kontakt med dem, för sist jag fick frågan hade fiskbilen just knackat på dörren.