Menyn vecka 46

Julia Siwertz

VECKANS BLOGGARE JULIA bjuder på kalljäst pizza, fiskgyta, ratatoille och lövbiffwrap

   

Då jag säger att jag älskar hösten, menar jag främst de två första veckorna i oktober som vanligtvis är så friska och vackra. Just den här hösten har varit något sparsam på sådana dagar, men det är ändå något visst med mörker, levande ljus och tron att barnen automatiskt ska ta sovmorgon om helgerna. Det gör de dock inte. I stället väcks jag extra tidigt av vår lilla tänkare till nyblivna fyraåring med frågor som ”vilket är egentligen mest – ett helt kilo eller hela vägen till Kina?” I det ögonblicket nöjer han sig med att jag svarar på frågan då dagen har börjat och somnar gott om. Samtidigt får jag en stund med tankar om recept och tid som snurrar runt i huvudet och bildar rätter och menyer som jag vill testlaga. En lång förkylning har blockerat mina smaklökar något, men med gott om vitlök och grönsaker i höstens färger, ska vi nog lyckas bli både friska och färgglada innan vintern.

Lycka till!
Julia.

Inköpslistor

Kalljäst pizza med brie och soltorkade tomater
50 g jäst
3,5 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk socker
1/5 dl olivolja
8-10 dl vetemjöl
1 burk hackade, soltorkade tomater i olja
1/4 brietårta
3 dl riven ost (präst, parmesan, grevé eller annan smakrik)
Timjan (eller annan färsk krydda)
(Variera fyllningen med: rökt skinka, bacon, tomater/tomatsås, fetaost, svamp, oliver, olika ostar etc.)
Blandad sallad
Dressing

Fiskgryta med vitlökskrutonger
Valfri fisk efter åtgång i hushållet
Potatis
Morötter
Fiskbuljong
Vitt vin
Creme fraiche
Bröd
Vitlök
Smör
Flingsalt

Kräftstjärtsratatoille
Kräftstjärtar (frysta eller i lag)
1 röd paprika
2 gula paprikor
1 zucchini
Några kvistar basilika
Olivolja
4 färska tomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
Ris (eller annat tillbehör)

Lövbiff i tortilla med aioligrönsaker
500 g lövbiff (eller quorn för veg. alternativ)
Tortillabröd
Krispigt äpple
Morötter
2 cm färsk ingefära
Neutral olja
2 klyftor vitlök
1 burk aioli

Vill du göra egen aioli?
2 äggulor
1/2 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
ca 1,5 dl olja
2 pressade vitlöksklyftor

 

 

Skriven av