Menyn vecka 47

Ljus Foto: LisaCarpevi

Potatis- och bacongratäng Foto: LisaCarpevi Kyckling och potatis Foto: LisaCarpevi Pasta bolognese Foto: LisaCarpevi Insalata caprese Foto: LisaCarpevi

Hej
Nog för att jag gillar hösten, men mörkret. Detta mörker … Tur att det finns stearinljus att tända om morgnar och kvällar. I år tycker jag att det känns som om det är mörkare än någonsin förut i november. Dessutom verkar det som om folk har glömt att man ska se till att man syns när det är mörkt ute. Jag tror att jag ska köpa mig en låda reflexer och ha i bilen för att kunna veva ner rutan och dela ut till dem som går omkring i mörka kläder och leker med döden. Jag vet inte hur många jag har upptäckt i grevens tid de senaste veckorna.

Ni kanske har märkt att vi på vardagsmenyn.se har fått äran att testlaga i en Crock Pot. Det är en slags stengodsgryta som värms upp långsamt med hjälp av el. Den kallas även slökokare, eller slow cooker, och till skillnad från i en tryckkokare så lagas maten långsamt. Själv är jag inte mycket för stora maskiner som står och tar plats i köksskåpen, men jag är faktiskt frälst i vårt nya matlagningssätt. Jag ställer grytan på kokning direkt efter frukost och sen står den där hela dagen och sköter sig själv för att vara klar lagom till middagen. Det passar fyrabarnsmorsan alldeles utmärkt! Men om man inte har någon Crock Pot kan kan man lika gärna laga i en gryta i ugnen, eller göra som vanligt på spisen. Om du är nyfiken på att läsa mer om Crock Pot hittade jag lite bra information på Landleys kök. Googla lite också, det finns massor med information och recept att läsa på nätet.

Den här veckan har jag lagat nötfärs i grytan. I vanliga fall ägnar vi den en kvart i pannan och är nöjda med det. Men när jag funderade på vad jag kunde laga för vardagsaktigt att bjuda på kom jag att tänka på min kompis Martin som alltid ägnar sin bolognese massor med kärlek. Han kan ägna en hel lördag åt att förbereda söndagens lasagne och jag har aldrig riktigt fattat varför, förutom att jag vet hur ruskigt gott hans mat smakar. Nu förstår jag bättre! Efter sju timmar i grytan gav dottern följande betyg på köttfärssåsen:
– Det smakar som på restaurang.
Och nästa dag använde vi det som blev över till att lägga mellan plattor och smaska till med bechamelsås. Då började sonen plötsligt att gilla lasagne som han tidigare ratat.

Jag gillar numera enkelheten med långkok och har dessutom insett hur bra det är att laga mycket på helgen för att kunna återanvända i vardagen. Det är nog inget nytt för de flesta av er, men för oss har det inte alltid varit självklart. Ha en bra vecka i mörkret, tänd många ljus och glöm för allt i världen inte att ta på reflexerna!  /Lisa

Potatis- och bacongratäng
1,5 kg potatis
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 gul lök
2 klyftor vitlök
olivolja, salt och peppar
2 pkt bacon
1 dl riven ost
salt och peppar
gurka, kikärtor, majs

Kyckling och potatis
2 sötpotatisar
2 bakpotatisar
900 g kycklingben
2 msk paprikapulver
1 msk socker
1 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 krm malen ingefära
2 pressade vitlöksklyftor

Sås:
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk mild senap
1 tsk tomatpuré
Salt och peppar

Gurka, gul paprika, kruksallad

Pasta bolognese
OBS! Inom parentes nämns receptet för att göra storkok till bolognese och lasagne.
400 (800) gram köttfärs
1 (2) burk(ar) krossade tomater
1 (2) tärning(ar) grönsaksbuljong som löses upp i 0,5 dl vatten
1 (2) hackad gul lök(ar)
3 (6) vitlöksklyftor
0,5 (1) msk torkad basilika
0,5 (1) msk torkad oregano
1/2 (1) tsk salt
0,5 (1) msk grovmalen svartpeppar
pasta
ärtor, majs, tomat

Lasagne
OBS! Inom parentes nämns receptet för att göra storkok till lasagne och bolognese
400 (800) gram köttfärs
1 (2) burk(ar) krossade tomater
1 (2) tärning(ar) grönsaksbuljong som löses upp i 0,5 dl vatten
1 (2) hackad gul lök(ar)
3 (6) vitlöksklyftor
0,5 (1) msk torkad basilika
0,5 (1) msk torkad oregano
1/2 (1) tsk salt
0,5 (1) msk grovmalen svartpeppar

Sås:
6 msk matfett
6 msk vetemjöl
1 l mjölk
salt och peppar
2 dl riven parmesanost

9 lasagneplattor

Tomat, basilika, mozarella

Skriven av