Menyn vecka 48

Stenar Foto: ©AnnaJensen

Photo 2013-08-21 18 14 39 Photo 2013-08-29 18 36 57 Photo 2013-11-11 18 57 06 Photo 2013-09-16 18 36 06

Jaha, och nu börjar julförberedelserna, eller?

November brukar vara en rallymånad för hela familjen, då mycket händer och ska hinna avslutas lagom till jul. Lite skygglappar, lite tunnelseende. Då gäller det är curla sig själv vad gäller matsedel, förberedelser och extra mat till lunchlådor. Ibland lyckas vi bra, ibland faller det platt och det gnisslar rejält i maskineriet. Då flyr vi ut till stranden en timme – det brukar räcka för att samla laget igen.

Får jag dessutom för mig, som denna vecka, att ”fiskträna” med barnen (nej, våra arvingar spontangillar inte fisk), så får jag kalkylera in viss motvind. Men vi ger oss inte, och vi vägrar laga separat mat till barnen. Därför fjäskar jag lite med kycklingpastan efteråt, för att vindarna ska vända lagom till helgen.

Laxburgare med fänkåls- och äppelslaw
400 g laxfilé (gärna KRAV-märkt)
1 st ägg
1 tsk salt
1 tsk olja

1 st fänkålsstånd (ca 350 g)
0,5 tsk salt
2 st äpplen
2 msk crème fraiche
2 tsk äppelcidervinäger

8 st skivor rostat bröd
4 st salladsblad
4 msk chilisås eller sweet chilisås
3 msk persilja, hackad

Batras studentgryta
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk finhackad färsk ingefära
2 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 burkar kikärtor, à 410 g
2 burkar krossade tomater, à 400 g
1 bit kanelstång (ca 4 cm)
1/2 tsk socker
1 kruka färsk koriander
Smör
tjock yoghurt till servering
basmati- eller råris

Sej i panna
1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl crème fraîche
1-2 msk dijonsenap
700 g sejfilé eller annan vit fisk
1 rågad dl finhackad dill, gräslök och persilja
smör

Pasta med kyckling, citron och timjan
smör och olivolja
750 g kycklinglårfiléer, tärnade
1/2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka färsk repad timjan eller 1-2  tsk torkad
skalet av 1 citron
5 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl riven parmesanost
Valfri sorts pasta, gärna lite större modell
Gröna bönor

 

 

Skriven av