Menyn vecka 49

kottbullar

ugnspannkaka kottbullar stek aelplermagronen

Jag älskar hösten! Vilka underbara höstdagar det varit den senaste tiden. Det kan se mörkt ut när man vaknar på morgonen, men det finns inget som en sol och blå himmel inte kan göra vackert! Men allt är inte enkelt, i morse backade jag ut från garageinfarten med motorvärmarkabeln i. Kvar på asfalten låg en avsliten grön kabel… I bilen brevid satt sambon och sonen och tittade storögt på när jag klev ur bilen för att kolla vad det var som dunkat till!

På matbordet hemma hos oss serveras fortfarande mycket klassiker som vi sen försöker blanda upp med lite nytt, den här veckan är det stek som får stå för det nya. Vi bloggare testar ju en Crockpot och nu har turen kommit till mig. Jag har lagat stek i den två gånger, den första glömde jag att fotografera, men med tanke på hur gott det blev så gjorde jag med lätthet en stek till. Köttet blev otroligt mört utan att vara torrt. Första gången stekte jag steken i panna för att ge lite stekyta, men gång nummer 2 provade jag att lägga ner en frusen klump rätt i grytan. Det blev marginellt bättre gång nummer 1, men frusen stek var nog så bra! Har man ingen Crockpot kan man lika gärna göra steken i ugnen, vill man köra så där länge är det bara att sätta ugnen på låg temperatur.

Annars följer tre favoriter, fläskpannkaka, hemgjorda köttbullar och Älpermagronen eller Alpmakaroner. Originalet är pasta med ostsås, små bitar av kokt potatis, rökt skinka, äppelmos och rostad lök. Vi har ätit det i på skidsemester i just Schweiz och här kommer en ”carboniserad” variant.

Inköpslista:

Ugnspannkaka
1-2 paket bacon
3 ägg
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
morötter att råriva till

Köttbullar med potatismos
500 g köttfärs
0,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 ägg
ca 10 potatisar av mjölig sort
1 klick smör
blandad sallad att servera till

Stek i pottan
800 g fransyska eller innanlår
1 lök
4 morötter
grädde
timjan
lingonsylt
potatis i någon form (vi åt det här en fredag och den här gången blev det köpepommes)
grädde
timjan
broccoli

Älplermagronen på svenska
1 pkt bacon
pasta
mjölk och/eller grädde
ost (i originalet ska det vara Gruyère, men ta valfri smakrik ost)
rostad lök
äppelmos

Skriven av

Jag bor tillsammans med Mats och vår sjuårige son Johan i Sollentuna. Sonen är tyvärr väldigt kräsen med maten och äter i princip inte helt kött, ingen fisk och bara ett fåtal grönsaker. Det som återstår är pannkakor, korv, köttfärs och bacon. Trots det försöker vi laga varierad mat, men förädlad köttfärs i alla dess former kan bli lite tjatigt i längden. Innan vi fick barn var jag övertygad om att vi inte skulle anpassa någon mat till Johan, men nu så här i efterhand så har jag insett att det nästan är ett måste för att han alls ska äta maten vi lagar. Jag har alltid varit intresserad av matlagning, men mer åt vardagsmathållet än festmat. Kombinationen fläsk, potatis och lingon är oslagbar så mina favoriträtter är nog raggmunk och kroppkakor. Det är sött och salt när det är som bäst och passar mig mycket bättre än hummer och hemslungade bearnaiser.