Menyn vecka 50

Anns Sandström

VECKANS BLOGGARE ANN bjuder på kycklingbiffar, pasta med salsiccia, hamburgare och Fannys örtkyckling.

Tiden går fort och snart är det jul, men än återstår några veckor med fullt schema innan vi kan njuta av julledigheten. Vår kräsna 6-åring är om möjlig ännu mera kräsen nu och vi försöker variera kosten så gott det går och ändå se till att alla får i sig lite grönsaker, kolhydrater och proteiner. Vi lyckas absolut inte varje dag, men istället för att låta varje måltid bara bestå av tjat och tjafs försöker vi hålla det på en lagom nivå. Middagar består ju av så mycket mer än själva matintaget, det ska ju vara ett tillfälle då man faktiskt sitter ner tillsammans och har trevligt också!

Kycklingbiffar är ett alternativ till att äta hel kyckling och med en matberedare går det jättelätt att göra. Ibland behöver man rätter som man kan göra när maten helst borde stått på bordet för länge sedan och pasta med salsiccia är sådan mat man svänger ihop på en kvart. Att göra egna hamburgare är också snabbt gjort och skippar man pommes frites blir det bra vardagsmat. Den enda rätt som kräver lite mer tid är Fannys örtkyckling, men när man väl hackat upp alla grönsaker är det bara att stoppa in i ugnen och sen sköter det sig själv.

Kycklingbiffar med ris och sweetchili-sås
3 kycklingfileer
1 ägg
yoghurt
sweet and source chili sauce
spenat
tomat
ris

Pappardelle con salsiccia
500 g pappardelle eller annan bandpasta
250 g salsiccia
0,5 dl grädde
körsbärstomater
parmesanost

Hamburgare
500 g köttfärs
barbecuesås (jag har använt Sweet Baby Rays)
1-2 ägg
hamburgerbröd
isbergssallad
tomat
lök
saltgurka
hamburgerdressing
ketchup

Fannys örtkyckling
4 msk olivolja till långpannan
4–5 frysta stora kycklingklubbor/7 st kycklinglårfiléer
1 zucchini  (ca 200 g)
2 medelstora rödlökar
2 röda paprikor
2–3 medelstora morötter
4 medelstora potatisar (kan uteslutas)
ca 15 svarta oliver
7–8 skalade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
torkad timjan
torkad rosmarin
2–3 dl torrt vitt vin eller grönsaksbuljong
lite chevre (att smula över)

Skriven av

Jag bor tillsammans med Mats och vår sjuårige son Johan i Sollentuna. Sonen är tyvärr väldigt kräsen med maten och äter i princip inte helt kött, ingen fisk och bara ett fåtal grönsaker. Det som återstår är pannkakor, korv, köttfärs och bacon. Trots det försöker vi laga varierad mat, men förädlad köttfärs i alla dess former kan bli lite tjatigt i längden. Innan vi fick barn var jag övertygad om att vi inte skulle anpassa någon mat till Johan, men nu så här i efterhand så har jag insett att det nästan är ett måste för att han alls ska äta maten vi lagar. Jag har alltid varit intresserad av matlagning, men mer åt vardagsmathållet än festmat. Kombinationen fläsk, potatis och lingon är oslagbar så mina favoriträtter är nog raggmunk och kroppkakor. Det är sött och salt när det är som bäst och passar mig mycket bättre än hummer och hemslungade bearnaiser.