Menyn vecka 51

Jonas Jämsvi

VECKANS BLOGGARE JONAS lagar korvslantar, kycklinggryta, rostade rotfrukter med kassler och saffranslax.
   

Julpyntochadventsfikaochluciafirandepåskolanochjulmarknadochjullunchpåjobbet
ochstädaochhämtaochavslutningpåsångenochpulkaåkningochsnöskottning
ochskrapabilenochochkörafastochinställdabussarochtågochbytaglödlamporijulbelysningen
ochandraadventsfikaochglöggochpepparkaksbakochlussekatterochjulgodisochblötakläder
ochkallafötterochsnöinnanförjackanochjagärförvarmochjagärförkall
ochjulbordochjulfestochvarärandravantenochnuärdetbaraelvadagarkvar…

Ja det är mycket som ska hinnas med innan en dryg veckas ledighet börjar. Hoppas ni inte stressar för mycket där ute trots allt.

Även denna vecka är rätterna testade på hushållets sexåring. Trots en del lite ovanliga och starka smaker fungerade allihop faktiskt riktigt bra. Största favoriten blev saffranslaxen som gjorts vid flera tillfällen.

Den här veckan kommer rätterna från Coops matkasse och de bjuder på en valfri kasse till någon av er läsare. Gå in på Facebook och gilla Vardagsmenyns sida samt veckans inlägg så har du chans att vinna! Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Ha en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

/Jonas

Inköpslista

KORVSLANTAR I HET TOMATSÅS

1 kg potatis
2 msk olivolja
1 strimlad gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
0,5 urkärnad finhackad röd chili
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 tsk honung
400 g skivad chorizo eller annan korv
2 msk hackad bladpersilja
bröd

KYCKLINGGRYTA MED RIS

4 dl ris
1 msk olivolja
1 msk smör
500 g kycklingfilé
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 msk soja
2 msk sweet chilisås
0,5 strimlad purjolök
2 dl crème fraiche

ROSTADE ROTFRUKTER MED KASSLER

3 strimlade palsternackor
3 strimlade morötter
2 rödlökar i klyftor
1 strimlad paprika
6 hela vitlöksklyftor
4 kvistar rosmarin
2 msk olivolja
400 g kassler
2 dl matyoghurt

SAFFRANSLAX

1 kg potatis
1 msk olivolja
1 urkärnad klyftad röd paprika
1 strimlad gul lök
0,5 pkt saffran
2 dl grädde
1 tsk ättiksprit (12 %)
500 g lax i stora kuber

Skriven av

Jag bor i Sollentuna med min sexåriga dotter Maja. Att blogga och läsa andras recept har inneburit en nytändning i köket för mig. Det har blivit mycket roligare att laga mat sedan jag fått inspiration och nya idéer från andra föräldrar med hungriga barn och för lite tid. Eftersom vi bara är två som äter och de flesta recept är för fyra personer blir det alltid rester. Det som inte blir till matlådor sparas i burkar. Efter några dagar kan kylen erbjuda en liten buffe där vi kan välja det man är sugen på och dessutom få middagen klar snabbt.