Menyn vecka 9

Joakim Gyllin

Tysk Potatissoppa Korv stroganoff Filé Trattkantareller
Veckan hos oss har i februari mest handlat om olika former av magsjuka. Då kommer jag osökt att tänka på tysk potatissoppa. Konstigt nog. Men den är mild och funkar lätt att få i sig. Jasså, ni trodde jag tänkte på något annat? Det sista receptet är ingen typisk middagsmat men helt ärligt, det går att få den att funka som middag för man trycker ofta i sig oanade mängder av Carpaccio på rulle. Det är gott och lätt att göra. Kantarellerna kan spendera lång tid i kylen och finns därför hemma. En favorit för oss när vi åker skidor är Korv Stroganoff. Barnen gillar det lika mycket som föräldrarna. Efter en skiddag tar man upp Stroganoffen ur frysen, värmer försiktigt och maten är klar innan barnen somnar av utmattning. Den Rediga Mackan är en rätt mysig variant på Mello-mat. Enkel att göra om man kör den enkla varianten, godare om man kör den lite klurigare. Fast man vill ju inte missa första låten. Eller?

Inköpslista

Tysk potatissoppa
(20 portioner)
1-1,5 kg Oxbog med märgben
(alternativ 1-1,5 kg grytkött)
Morötter
Rotselleri
Palsternacka
5 Gula Lökar
Purjolök
6 kg Potatis
3 paket Bacon
Persilja
Knäckebröd
Ost

Korv Stroganoff
1 falukorv
1 gul lök
Tomatpuré
Fransk Vitvinssenap
3 dl gräddfil
Ris

En redig macka
Schalottenlök
Vitvinsvinäger
Torrt vitt vin
Pepparkorn
Dragon (Helst färsk)
Körvel eller Persilja
3 Ägg
Osaltat smör
Kött (räkna 150 gram per person)
Rostbröd
Ägg
Sallad

Ett billigt alternativ till Carpaccio
1½ dl ättiksprit
2 dl strösocker
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk gula senapskorn
2 bitar muskotblomma
1 bit färsk ingefära
1 bit kanel
5 kryddnejlikor
1 liten rödlök i skivor
En bit rulle av nöt
Västerbottenost

Ett tack till de som lånat ut bilder denna gång. Ni vet, det där med magsjuka…

Matbloggstoppen

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.