Nystartsmiddag…eller potatis och purjosoppa, quesadillas, ostchips och gratinerade rödbetor

Potatis och purjosoppa Bild: ©StefanKulik

Middagen som inleder höstens vardagsmeny går fullt ut i nystartens tecken! Den innebär nystart på meatless monday i familjen K efter sommarens skörlevnad och är också ett försök att rensa ut överblivna råvaror från kyl och frys. I verkligheten blev hälften av soppan zuchinisoppa istället för potatis dito. Det blev flera små rätter som tillsammans blev en härlig middag i solen!

Ingredienser
2 gula lökar
10 cm purjo
2 vitlöksklyftor
lite timjan, gärna färsk
olivolja
6 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl grädde

ett knippe rödbetor
5 – 10 cm getostrulle beroende på tjocklek

8 överblivna tortillas från frysen
20 skivor ost
lite barbecuesauce

2 dl riven smakrik ost

Gör så här
– börja med att koka rödbetorna, det kan ta lite tid så du har gott om tid att hinna med det andra.
– sätt ugnen på 225 c.
– skala och skiva lök, vitlök och purjo och fräs 5 min i rikligt med olja tillsammans med timjan.
– skala potatisen och dela i bitar, tillsätt i grytan, täck med vatten, i med buljong och puttra tills potatisen är mjuk.
– forma små högar av den rivna osten på en plåt med bakplåtspapper, grilla i ugnen i ca 5 min till platta, gyllene flarn.
– smeta lite barbecuesauce på varje tortilla, lägg ostskivor på hälften och täck sedan med ett bröd till. Stek i torr panna tills de fått lite färg och osten smält. Skär i snibbar vid bordet.
– skala och dela rödbetorna i halvor eller tjocka skivor, dutta en bit getost på varje. Grilla i 5 min tills de är riktigt vackra.
– lägg sista handen vid soppan genom att hälla i grädden, koka upp, mixa och smaka av.
– servera allt till en imponerad och tacksam familj!

/Stefan

Quesadilla Foto: ©StefanKulik Ostkex Foto: StefanKulik Betor Foto: ©StefanKulik

 

 

Skriven av

Matlagningsälskande trebarnsfar. Älskar långkok och ser utmaning i matlagning med begränsningar: Just nu kör vi Meatless Mondays och LCHF.