Om bloggen

Det här är en matblogg av barnfamiljer för barnfamiljer
som startade våren 2011 som ett försök att äta lite bättre. Ann hade tröttnat på köttbullarna och falukorven och slängde ur sig en fråga på Facebook om någon annan kände likadant. Lisa nappade direkt och det gjorde även Jonas som varit med från start. Anna och några till ville också vara med och under åren är det några som kommer och går. Från början skrev vi i det dolda, men allteftersom fler visade intresse att vara med och framförallt för att ta del av våra recept och inköpslistor föddes tanken om att blogga på egen domän. Därför öppnde vi upp vardagsmenyn.se i samband med skolstarten hösten 2012. Vi är för närvarande drygt tio familjer som har hand om varsin vardagsvecka i ett rullande schema. Fyra nya recept med bilder och inköpslistor i veckan – vardagsförenkling när den är som bäst.

Vi som delar vår vardagsmeny gör det mest för vår egen skull, för att variera de gamla inkörda maträtterna med nytt och annorlunda som andras barn gillar. Vi hjälps åt med inspirationen och bjuder på vardagsmat som är god, enkel och inte tar allt för lång tid att laga. Recepten kommer från olika håll. En del hittar på egna, andra plockar från föräldrar, syskon, vänner och bekanta och några stjäler hämningslöst från kokböcker och bloggar. Vår policy är att alltid ange källan om det finns någon sådan. Äras den som äras bör. Fotografierna är däremot våra egna och skyddade enligt copyright ©. Om du vill låna/köpa en bild får du gärna höra av dig.
Gilla gärna Vardagsmenyn på Facebook och häng med @vardagsmenyn på Twitter och Instagram för att få senaste menyerna först. Välkommen att följa och laga som oss!

Anja Sundgren

Jag lever i Stuvsta söder om Stockholm tillsammans med min man Danne och barnen Enar (9), Per (8) och Astrid (3). God, enkel och bra mat med variation är viktigt för mig. Veckoplanering har funnits i vår familj sedan detta århundrade började och vi har testat många inspirationskällor. Vardagsmenyn betyder inspiration som är anpassat till barnfamiljer i vardagen – perfekt för vår familj – och även en möjlighet att dela favoriter som vi samlat genom åren. Dessutom tvingas jag att inte stagnera i vårt IT samhälle genom att testa att blogga.

Ann Sandström

Sollentunabo som lever med sambo och vår 6-åriga son Johan. Jag brinner för husmanskost och långkok, men landar ofta pladask i en vardag som kräver annat. Med ett mycket kräset barn i familjen är vår stora utmaning att ändå äta varierad kost. Idén med att starta en matblogg dök upp när jag satt och gjorde meny för mig själv inför den kommande veckan. Tänkte att “så här gör ju alla på söndagen, varför inte byta med varandra” och så fick det bli. Några polare nappade snabbt och sen körde vi igång.

Anna Jensen

Tvåbarnsmamma i Skåne, som försöker laga lite mer klimatsmart och säsongsbetonad vardagsmat. Jag är småbesatt av bönröror, att lära mig trolla med matresterna och svag för allt som inkluderar citrus eller parmesan. Jag lyckas sällan med fit fisk men är en fena på att baka baguetter. Varvar matpassion med mat-apati och söker därför nya, jämnare drivkrafter i köket. Vardagsmenyn är en bra väg, där jag hoppas kunna både ge och få tips på varierade kvällsmål.

Emma-Karin Trygg VincicEmma-Karin Trygg Vincic

Jag bor med man och tvåbarn utanför Lund. Matlagning och bakning har länge varit en favoritsysselsättning och oftast tycker jag att planering och tillredning av maten inför fester och bjudningar nästan (bara nästan) är roligare än själva tillställningen. Planering av vardagsmat är dock inte lika rolig men det beror till 99% på den tidsbrist som de allra flesta familjer har. Det är lätt att hamna i gamla hjulspår och tänka mer effektivt än gott och varierande. Så Vardagsmenyn är ju perfekt på alla sätt.Stressade (?) föräldrar som delar med sig av sina favoritrecept och vips har man en massa snabba, varierande och goda rätter att välja bland. Klart att jag vill vara med och bidra!

Jenny O Takanen

Jenny Ottosson Takanen

Hemma hos oss är vi tre personer; två heltidsarbetande vuxna och en 4-åring som har fullt upp på en Ur&Skur förskola hela dagarna. Jag tycker egentligen att det är roligt att laga mat men svårt att få tiden att räcka till. Framför allt till att hinna planera så att man har rätt saker hemma till det man vill laga och ha fantasi nog för att variera sig utanför standard-repertoaren. Vardagsmenyns intåg i vårt kök blev ett rejält lyft, vi har nu både en roligare meny och roligare i köket.

Joakim Gyllin

Vi är en familj på fem som alla gillar god mat, det stora problemet är bara att det är god spridning på åsikterna kring vad som är just god mat även om vi alla är överens om att nötkött är fantastiskt. Vi försöker få våra barn att smaka allt även om jag mest försöker få dem att äta mindre ketchup. Mackdöden (smörgåsdöden för er som inte är skåningar) har varit nära förestående många gånger och den stora utmaningen är att orka laga mat när vardagsorken tryter. Ny inspiration behövdes och därför tvekade inte vi att vara en del av Vardagsmenyn.

Jonas Jämsvi

Jag är en av dem som varit med och bloggat sedan vi började dela recept några kompisar emellan. Det kändes kul eftersom jag behövde en nytändning i köket och ville komma ifrån småhandlandet som tidigare gjordes varje dag. Och det har blivit roligare att laga mat sedan jag fått inspiration och nya idéer från andra föräldrar med hungriga barn och för lite tid. Eftersom vi bara är två som äter och de flesta recept är för fyra personer blir det alltid rester. Det som inte blir till matlådor sparas i burkar. Efter några dagar kan kylen erbjuda en liten buffe där vi kan välja det man är sugen på och dessutom få middagen klar snabbt.

Julia Siwertz

Jag har gått från att som liten mixa ihop egna formationer i köket, till att som student fixa stora sittningar, för att sedan greja i köket med babyBjörn på magen, barn på armen och nu slutligen med tre små som medhjälpare. Finliret har till vardags ersatts av mat som funkar allt-i-ett och min senaste investering är en tryckkokare. Andra saker som gör mig glad är här är mitt kylskåp-effekten. Att få spontana besök som är sugna på att testa rätter som jag kommer på medan vi pratar i köket. Jag äter i princip allt, vilket inte gäller resten av familjen. Så ibland får man trolla lite. Mat är livet!

Lisa Carpevi

Jag lever i Sollentuna med man och fyra barn och allt vad det innebär med vardagslogistik kring lämningar, hämtningar och aktiviteter. För oss är det prioriterat att samla familjen kring måltiderna och vi vill skicka med ungarna en positiv och nyfiken syn på mat och gärna ett tänk om vad de stoppar i sig. Jag tycker om att laga mat, men behöver ett recept att hålla i handen för att kunna variera mig. Vardagsmenyn får oss att hålla distans till falukorvs-, köttbulls- och pannkaksträsket som vi satt fast i innan vi började blogga.

Mia Klitte

Mia Klitte

Med båda fötterna i den skånska myllan älskar jag att arbeta med säsongens lokala råvaror i köket. Att servera mat som i sin tur älskas av mina killar, sambon och de två sönerna, är alltid en utmaning. Mina grytor äts mer än gärna men att få till de där snabba och enkla vardagsmåltiderna kräver mer energi. Så förhoppningsvis kan jag såväl finna inspiration som föra vidare några av de recept som fungerat hos oss här på Vardagsmenyn.  Vi hörs och ses bland slevar och grytor!

Sara Rhudin

Jag bor i Solna med Jonas och våra tre barn som är födda 2007, 2009 och 2011. Vardagsrutiner är verkligen min grej, och därför är Vardagsmenyn perfekt för vår familj. Jag är expert på att laga mat med en hand, kånkandes barn på höften. Hungriga och gnälliga barn mutas med morots- och gurkstavar och sen går det att fixa nästan vilken måltid som helst. Men Mamma Scan och makaroner är också okej ibland! Huvudsaken är att man äter, som min mamma brukar säga.

Stefan Kulik

Jag är gift med Chris och bor i Sollentuna. Vi har tre barn: Olivia (9), Elliot (7) och Alice (3). Jag vill blogga för Vardagsmenyn eftersom jag älskar att laga mat, vill lära mig mer och även kunna dela med mig av de lyckträffar jag får till. Jag har länge haft vego-ångest. “Äter vi verkligen tillräckligt med grönsaker? Kommer vårt köttätande att haverera planeten?” Meatless Mondays under 2012 har dämpat ångesten.

 

Susanne Jämsi

Susanne Jämsvi

I vår familj är vi tre personer, två vuxna och en 2006:a boendes i Borås. Med en dotter som inte tillhör smörgås- & yoghurtälskarna har det alltid varit ett prioriterat område att få till bra lagad mat varje dag. Vi har inga dietpreferenser, utan tänker att lite av varje och lagom är bäst. Ambitionen är att få till vardagsmat som är relativt snabblagad, men ändå från grunden.

 

_________________________________________________

Tidigare bloggare

Johanna Tibell-Gartz

Vår familj bor i Viby och består av mig, Jim, Theo (6), Neo (3), Tim (16) och Nicole (18). Om något av mina mattips kan hjälpa någon annan familj, ja då blir jag glad! Det som är ett vardagstips för mig kan vara en nyhet för någon annan och själv har jag fått flera nya favoriter genom Vardagsmenyn. Hemma hos oss avslutar vi alltid kvällen med en smoothie. På så sätt vet vi att vår lille petis har fått i sig något under dagen. Det är en mysig kvällsritual som vi kan tipsa andra om. Stoppa gärna i lite fryst spenat i smoothien. Men säg det inte till någon – det märks inte och måste förbli en hemlighet …

Paula och Johan Larkander

Vi bor i Helsingborg med våra två döttrar, 10 och 7 år gamla. Eftersom vi tycker att det är viktigt att äta nyttigt och klimatsmart planerar vi våra måltider väldigt noga. Vi har ett rullande menyschema som vi använder oss av och delar gärna med oss av våra favoriter i Vardagsmenyn. En gång i månaden gör vi en rejäl storhandling som vi efterhand kompletterar med färskvaror. I vår familj finns överkänslighet och allergi att ta hänsyn till när vi lagar maten, men det är något vi lärt oss att leva med och som tvingat oss att tänka till hur vi kan äta bra mat, utan onödiga tillsatser, som passar alla.

Marie Björkqvist

Jag bor i Sollentuna tillsammans med min make Daniel och våra tre barn Johanna, William och Elias 9, 8 och 6 år gamla. Anledningen till att jag vill vara med i Vardagsmenyn är att jag vill få nya idéer på maträtter. Jag tröttnat på ”våra” rätter och vill bli inspirerad. Kanske kan det bero på att barnen blivit äldre och det passar att pröva på lite nytt, både tids- och åldersmässigt. Med tre barn och ett schema fullt med aktiviteter fastnar man lätt i köttbulleträsket. Ska sanningen fram så har jag aldrig varit särskilt intresserad av vardagsmatlagning. Vill helst bara att det ska gå fort och var enkelt.

Petra Kristiansson

Jag bor i Upplands Väsby tillsammans med Torbjörn och Liv, 5 år. Vi är en familj som gärna mumsar oliver, hittar på konstiga mackor och är lagom inkonsekventa i vårt försök att undvika socker. Halvfabrikat är nästan bannlyst – vill vi i alla fall gärna tro – men en och annan blodpudding och korv får emellanåt gästspela hemma hos oss. En glassmaskin står högt på önskelistan och salladsslungan är det nyaste tillskottet av nödvändiga köksredskap.

 

Karin Wåhlberg

Jag är en matlagningsintresserad och matglad småbarnsmamma som närmar mig 40-strecket och bor med man och två små killar i Sollentuna. Vi är en vanlig familj som försöker undvika att köttbullar och makaroner serveras alltför ofta, samtidigt som vi försöker äta mer vegetariskt och mer fisk.  Jag är en planeringsfascist som dränker huset i post-it-lappar, så att ha en fix och färdig vardagsmeny varje vecka passar mig utmärkt! Yngste sonen har flera allergier (mjölkprotein, ägg, vete och gluten) och det gör att vi har fått lära om en hel del de senaste två åren – och som en följd faktiskt börjat äta lite bättre!

Johanna Hellman

Vi är en aktiv familj från Kungälv med tre barn, Stina född mars 2012, Annie 6 år och Malcolm 8 år. Då middagen är viktig för oss och varken kan bytas ut mot smörgåsar eller väljas bort är det nödvändigt med goda, enkla och relativt snabblagade rätter då veckorna är fulla av olika aktiviteter. Min styrka i köket är att jag är lite som Kajsa varg ”jag tager vad jag haver” om det är ont om tid eller råvaror hemma. Vi lagar alltid mer mat än vad som äts upp samma dag, så att det räcker till makens lunchlåda och även lunch till mig nu när jag är mammaledig. Jag kan ärligt säga att vi nästan inte slänger någon mat över huvud taget.