Rotfrukts- och färsgryta

Rotfrukts- och färsgryta Foto:©MiaKlitte

En enklare variant av gulasch som vår minsting äter flera portioner av. När grabbarna är med och kryddar samt smakar av äter de mer. Jag får en känsla av hur mycket kryddor de vill ha i maten och det är roligt att de blir så engagerade och stolta över vår matlagning.

Ingredienser
600 gr nötfärs
4 morötter
4 potatisar
2 gula lökar
En halv kålrot
1 vitlöksklyfta
3 krm timjan
4 krm kummin
2-3 krm paprikapulver
2 st buljongtärningar
1 msk tomatpuré

 

Gör så här

Bryn kryddorna tillsammans med den tilltryckta vitlöksklyftan i lite smör.

Häll i de skalade och hackade rotfrukterna och fräs av.

Tillsätt vatten så det precis täcker rotfrukterna.

Lägg i buljong och tomatpuré och låt sjuda.

Jag brukar bryna nötfärsen samtidigt som rotfrukterna kokar och grytan gottar till sig. När du brynt färsen så slå i och låt grytan koka färdigt tills rotfrukterna är mjuka. Givetvis blir den godare ju längre den kan stå på spisen. Smaka av med salt och peppar. En klick cremé fraiche eller färskost är gott i tillsammans med färsk persilja.

 

Skriven av

Med båda fötterna i den skånska myllan älskar jag att arbeta med säsongens lokala råvaror i köket. Att servera mat som i sin tur älskas av mina killar, sambon och de två sönerna, är alltid en utmaning. Mina grytor äts mer än gärna men att få till de där snabba och enkla vardagsmåltiderna kräver mer energi. Så förhoppningsvis kan jag såväl finna inspiration som föra vidare några av de recept som fungerat hos oss här på Vardagsmaten. Vi hörs och ses bland slevar och grytor!