Skaldjurspizza med Ernst tomatsås

Jag gillar Ernst. Jag gillar hans entusiasm och hans filosoferande både när det gäller inredning och matlagning. I somras lagade han pizza på TV och då anammade jag framförallt två saker som jag vill dela med mig av: 1. Tillsätt sardellfiléer i tomatsåsen och runda av med lite honung. Jag lovar – det blir gott! 2. Förgrädda pizzabotten innan ingredienserna läggs på så blir pizzan mycket knaprigare.

Pizzadegen kan du ju göra från grunden. Men det går ju lika bra att använda färdig mix (blir kanske inte riktigt lika gott, men det fungerar) eller köp färdig pizzadeg som bara är att rulla ut. Jag har aldrig provat det, men det verkar ju praktiskt framförallt när man ska slänga ihop en pizza i vardagen.

Vi är glada över att våra björnbärsbuskar äntligen efter ett par års envis vägran äntligen ger bär, så nu dyker det upp björnbär lite överallt: på filen, i smoothies, på glassen eller som här i en sallad. Björnbär i sallad fungerar alldeles utmärkt! Till skaldjur? Prova själv.

Ingredienser
Pizzadeg:
2 dl. ljummet vatten + 2 msk mjölk
¼ paket jäst
½ sk salt, 1 tsk honung
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl
eller pizzamix
eller färdig pizzabotten

Tomatsås:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1-2 st sardellfiléer, inlagda
2 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
svartpeppar och flingsalt

Förslag på fyllning:
mozarellaost
squash
skaldjur
cocktailtomater
riven ost (det är nu man ska ta fram de där rivna ostresterna som man så smart har tagit tillvara på och fryst in…)
torkad basilika

Tillbehör:
blandsallad, fetaost, olivolja, rostade valnötter och björnbär.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Om du ska göra egen deg:
Smula ner jästen i en degbunke.
Rör ut jästen med lite av vattnet samt honung och salt.
Tillsätt sedan resten av vattnet, mjölk, olja och vetemjöl.
Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt med en träslev.
Jäs övertäckt minst 40 min.

3. Gör under tiden tomatsåsen:
Lägg i olivolja, lök, vitlök och sardeller i en kastrull.
Värm under omrörning.
Rör om tills sardellerna helt smält bort och låt sedan stå och sjuda en stund under omrörning.
Häll i tomatpurén och låt rosta tillsammans med övriga ingredienser.
Tillsätt krossade tomater och låt sjud några minuter under omrörning.
Till sist lägger du i honung, svartpeppar och salt.
Låt sjuda under omrörning till tomatsåsen blivit stabbig.

4. Kavla ut degen och lägg på smord plåt.

5. Förgrädda pizzabotten tills den är gyllenbrun och knaprig.

6. Bred sedan ut tomatsåsen och lägg på övriga ingredienser. Toppa med riven ost och smulad basilika.

7. Grädda i ca 10 min.

Receptet på pizzadegen är hämtat från Anna Bergenströms Annas mat. Receptet på Ernst tomatsås är hämtat från recept.nu.

Skriven av

Inga kommentarer to “Skaldjurspizza med Ernst tomatsås”

  1. […] Skaldjurspizza: ¼ paket jäst eller pizzamix eller färdig pizzabotten gul lök vitlök sardellfiléer, inlagda tomatpuré flytande honung pizzafyllning, t.ex. mozarellaost, squash, skaldjur, cocktailtomater ost salladsingredienser […]