Stek i pottan

stek

Ingredienser:

  • 800 g fransyska eller innanlår
  • 1 lök
  • 4 morötter
  • grädde
  • timjan
  • lingonsylt
  • potatis i någon form (vi åt det här en fredag och den här gången blev det köpepommes)
  • grädde
  • timjan
  • lingonsylt
  • broccoli

 

Gör så här i Crockpot:

  1. Skala och klyfta löken
  2. Skala morötterna och dela i stora biter
  3. Lägg på botten av grytan
  4. Stek köttet runt om du vill (bara om det är tinat)
  5. Lägg köttbiten ovanpå
  6. Häll i en skvätt vatten (vet inte om det behövdes)
  7. Sätt Crockpoten på svag värme i 9 timmar för fruset kött, annars 6 timmar

Gör så här i ugnen:

  1. Sätt ugnen på 100 grader
  2. Lägg allt i en ugnsfast gryta med lock
  3. Ställ in i 8 timmar eller tills köttet är 80-85 grader

Sila skyn och koka ihop med grädde, timjan och lite lingonsylt.
Smaka av med salt och peppar
Skär steken i tunna skivor
Servera med potatis, sås och lingonsylt
Ät broccoli och morötter till

Skriven av

Jag bor tillsammans med Mats och vår sjuårige son Johan i Sollentuna. Sonen är tyvärr väldigt kräsen med maten och äter i princip inte helt kött, ingen fisk och bara ett fåtal grönsaker. Det som återstår är pannkakor, korv, köttfärs och bacon. Trots det försöker vi laga varierad mat, men förädlad köttfärs i alla dess former kan bli lite tjatigt i längden. Innan vi fick barn var jag övertygad om att vi inte skulle anpassa någon mat till Johan, men nu så här i efterhand så har jag insett att det nästan är ett måste för att han alls ska äta maten vi lagar. Jag har alltid varit intresserad av matlagning, men mer åt vardagsmathållet än festmat. Kombinationen fläsk, potatis och lingon är oslagbar så mina favoriträtter är nog raggmunk och kroppkakor. Det är sött och salt när det är som bäst och passar mig mycket bättre än hummer och hemslungade bearnaiser.