Typ fish´n chips (cornflakesfisk)

fish`n chipsFoto:©PetraKristiansson

”Men mamma, jag har tröttnat på fisk!” deklarerade 6-åriga dottern en dag vid middagsbordet.
Ajdå, hon som brukar mumsa i sig det mesta utan att knorra… Och ”tröttna på” fisk får hon ju inte göra, speciellt inte när man har en pappa som varje sommar fyller frysen med egenfångad fisk från Barents hav (eller det kanske är just därför?). Nu gäller det att hitta på nya recept!
Den här maträtten fick helt klart godkänt och dessutom var den kul att laga tillsammans.

Ingredienser
500 g fisk (jag har provat både torsk och kolja och det blir gott. Lax går säkert bra också.)
2 dl cornflakes
100 g riven västerbottenost (eller annan ost med smak)
1 dl vetemjöl
1 ägg
Salt
Peppar
Potatis, ca 2 st/person. Det beror ju på hur hungrig man är…
Rotselleri, ca 1/2 litet huvud. Det beror på hur gott man tycker det är… Jag älskar rotselleri!
Matlagningsyoghurt
Chilisås
Broccoli
Morötter

Gör så här

1.Sätt ugnen på 225 grader
2.Skala potatis och rotselleri och skär till smala stavar.
3.Lägg på en plåt. Ringla över olivolja. Salta.
4.Skjuts in i ugnen. Där kan de var ca 25 min.
Gör under tiden fisken:
5.Krossa cornflakes och blanda med västerbottenost.
6. Skär fisken i mindre bitar, salta och peppra.
7. Vänd fiskbitarna i mjöl.
8. Vänd fisken i uppvispat ägg.
9. Vänd fisken i röran med cornflakes och ost.
10. Stek fisken i stekpanna ett par minuter på varje sida, det går ganska fort med så små bitar.
Kolla att den är genomstekt. Det går bra att steka i ugnen också skulle jag tro.
11. Förväll broccolin och skär morotsstavar.
12. Sås:Blanda matlagningsyoghurt med en klick chilisås.

Servera fisken med de ugnsstekta potatis-och rotselleristavarna, bitar av broccoli och morotsstavar.
Servera såsen i en liten skål, som man kan doppa de olika ingredienserna i. Jag inbillar mig att det blir lite festligare att äta då. Eller varför inte servera i tidningspapper?

Skriven av