Tysk potatissoppa

Tysk Potatissoppa

20 portioner

En fantastisk rätt som är minst lika god dagen efter. Och dagen efter det… Faktiskt en rätt vi serverade på min 30-årsfest. Vi körde ett cross-dress tema och tänkte ha enkel mat. Enkel men ack så god! Och festen var bra… Att nätstrumpor kan värma så gott kom som en överraskning.

Hursomhelst, det går att köra enkelt eller svårt, bara att välja. Den håller ganska länge i kylen och serveras med fördel med ett riktigt gott knäckebröd (köpt eller bakat avgör ni själv…).

Koka en soppbuljong på oxbog/oxkött med märgben ca 1-1,5 kg. Täck köttet med vatten och koka upp försiktigt med vitpeppar, lagerblad, salt, soppgrönsaker (morot, rotselleri, palsternacka etc) och lök. Koka detta försiktigt i 2-3 timmar. Det ska bli mustigt och köttet skall släppa från benet. Om ni kör den enklare varianten tillsätter ni oxbuljong och oxkött och kokar detta sedan motsvarande tid.

Koka 6 kg potatis och SPARA potatisvattnet.

Ta upp köttet och koka morötter, purjolök, lök och palsternacka i buljongen. Mosa potatisen lite och blanda ner. Det ska bli lite simmigt. Finfördela köttet och blanda i. Stek 3-4 gula lökar, hackade. Lägg även i 3 paket knaperstekt bacon. Dekorera med persilja och servera med knäckebröd och stark ost och kanske lite lite gräddfil.

Matbloggstoppen

Skriven av

Mat är kul, ibland... Roligast är mat för många eller att hitta på något utav rester i kylskåpet.